Türkiye gönderdi Mısır rest çekti:Elçimiz gitmiyor

Türkiye gönderdi Mısır rest çekti:Elçimiz gitmiyor
Türkiye gönderdi Mısır rest çekti:Elçimiz gitmiyor

İstişareler için Ankara’ya çağrılan Kahire Büyükelçisi Botsalı görevine dönerken Mısır rest çekti: Türkiye düşmanca tavrın

İstişareler için Ankara’ya çağrılan Kahire Büyükelçisi Botsalı görevine dönerken Mısır rest çekti: Türkiye düşmanca tavrından vazgeçmedikçe elçimizi göndermeyiz.

 

Mısır’da darbe ve darbe karşıtlarına yönelik kanlı müdahalelerin ardından “istişareler için” Ankara’ya çağrılan Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı görevine döndü. Ancak Ankara elçisini geri çeken Mısır’ın tutumunda bir değişiklik olmadı. Türkiye’ye restini çeken Mısır Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin’i, Türkiye’nin “Mısır’ın içişlerine karışmaktan vazgeçmediği sürece” geri göndermeyeceğini açıkladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Büyükelçi Botsalı, Kahire’ye dönüşünde havaalanında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Mısır’ın her zaman güçlü olmasına önem verdiğini belirtti. Büyükelçi Botsalı, Mısır ile Türkiye’nin tek yürek olduğunu, Türkiye’nin, Mısır’ın istikrarına, onunla ortaklık ilişkilerinin ve bölgedeki istikrarın devam etmesine çok önem verdiğini kaydetti. Mısır güvenlik güçlerinin Kahire’deki Rabiatul Adeviye ve Nahda meydanlarındaki göstericileri zor kullanarak dağıtması üzerine Türkiye, Kahire Büyükelçisi Botsalı’yı 16 Ağustos’ta Ankara’ya çağırmıştı.

 


“Şartlarımız var”
Botsalı Mısır’a dönerken, Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin’in dönmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedir Abdulbati, büyükelçinin, Türkiye’nin, Mısır’ın içişlerine müdahalesi durmadığı sürece Ankara’ya dönmeyeceğini söyledi. Elçinin dönmesi için belirli şartlar olduğunu belirten sözcü, şunları söyledi: “Mısır’a yönelik açıklamalar, saldırgan tutum ve içişlerine karışılmasının durması gerekiyor. Bu şartlarda durumu tekrar değerlendiririz. Şu durumda, bizim konumumuz eskiden olduğu gibi devam edecek. Büyükelçimiz Ankara’ya döneceği zaman bunu duyururuz.” Mısır basını ise “Ankara, Mısır’da ’darbe’olarak adlandırdığı gelişmeye yönelik eleştirilerini sertleştirirken iki ülke arasındaki ilişkiler bozuldu” diye yazdı.

 


Gerilim iyice arttı
El Ahram gazetesi, “Türkiye, Mısır’ın iç işlerine karışmaktan vazgeçmezse Mısır da büyükelçisini geri göndermeyecek” başlığı ile verdiği haberinde Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulbati, ülkesinin tutumunda herhangi bir değişikliğin olabilmesi için önce Türkiye’nin “düşmanca tavrına son vermesinin ve Mısır’ın içişlerine karışmaktan vazgeçmesinin gerektiğini” söylediğine işaret etti. Türkiye ve Mısır’ın Ağustos ortasında istişareler için büyükelçileri geri çağırdıklarını, bunun da “gerilimleri daha da artırdığını” belirten gazete, “Gerginlikler, hem Ankara’nın, hem de Kahire’nin, planlanan ortak deniz tatbikatını iptal etmeleri üzerine daha şiddetlendi” yorumunu da yaptı.