Baykal, bu jesti doğru bulmadı: Suç bizde değil

Baykal, bu jesti doğru bulmadı: Suç bizde değil
Baykal, bu jesti doğru bulmadı: Suç bizde değil

CHP’nin eski lideri Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu’nun bir ilke imza atarak Menderes’in mezarını ziyaret etmesine

CHP’nin eski lideri Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu’nun bir ilke imza atarak Menderes’in mezarını ziyaret etmesine tepki gösterdi: Bilinmelidir ki Adnan Menderes’i CHP idam ettirmemiştir, Menderes CHP’ye rağmen idam edilmiştir. Bu tarihi bir gerçektir!


Baykal: Menderes’i CHP idam ettirmedi
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “Bilinmelidir ki Adnan Menderes’i CHP idam ettirmemiştir, Menderes CHP’ye rağmen idam edilmiştir. Bu tarihi bir gerçektir” dedi. Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Erdem’i ziyaret eden Baykal gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Adnan Menderes’in idamının yıl dönümünde Türkiye’nin bu konuya daha sıcak bir ilgi gösterdiğine dikkati çekti. Yaşanmış tarihi olayların, günün siyasi ihtiyaçları açısından sürekli değerlendirilmeye tabi tutulmasının doğal olduğuna işaret eden Baykal, siyasetin her an kendi şartları içinde tarihi yeniden değerlendirebileceğini ifade etti. Bu durumu anlayışla karşıladığını kaydeden Baykal, bir Başbakan ve bakanlarının tartışmalı bir yargılama içinde, özel mahkemelere özel hakimler atayarak, özel bir yargılama uygulayarak idama mahkum edilmesinin kabul edilir olmadığını vurguladı. Dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün çok açık, net ve kararlı bir biçimde idamlara karşı çıktığını belirten Baykal, İnönü’nün idamın yanlış olduğunu açık bir şekilde o dönem ortaya koyduğunu kaydetti.

Tarihi gerçeklere aykırı
Baykal, şöyle konuştu: “O dönem CHP’nin sorumlu temsilcileri bu idamın çok büyük yanlışlıklara yol açacağını, siyasi hayatımıza kan bulaştıracak tehlikeli bir geleneği başlatacağını kaygıyla tespit etmişler ve ısrarla bu konuda güç sahibi olanlara yazıyla başvurarak, bu durumu önlemeye gayret etmişlerdir. Bilinmelidir ki Adnan Menderes’i CHP idam ettirmemiştir, Menderes CHP’ye rağmen idam edilmiştir. Bu tarihi bir gerçektir. CHP’nin idamda özel bir sorumluluğu yoktur. Elbette bu toplumun bir parçası olarak hepimiz ülkemizde bir Başbakan’ın idam edilmesinden dolayı üzüntü duyarız. Ama özel olarak CHP’nin bu idamdan sorumlu olduğu kanaatinin ortaya çıkması sakıncalı ve yanlıştır. Tarihi gerçeklere aykırıdır.”