Hain Nuri’nin torunu, PYD saflarında...

Hain Nuri’nin torunu, PYD saflarında...
Hain Nuri’nin torunu, PYD saflarında...

1937’nin “Öcalan”ı “Baytar Nuri”nin (Nuri Dersimi) torunu, hainlikte dedesini aratmıyor. Küçük Der

1937’nin “Öcalan”ı “Baytar Nuri”nin (Nuri Dersimi) torunu, hainlikte dedesini aratmıyor. Küçük Dersimi, YPG saflarında savaşarak, dedesinin izinde gidiyor. Fransa ve İngiltere’nin adamı Nuri Dersimi, 1937’deki Dersim isyanında hain Seyit Rıza adına emperyalist devletlere Türkiye’yi kötüleyen mektup yazıp, Seyit Rıza’dan “Dersim generali” diye bahsetmişti. “Baytar Nuri”, İngiliz ve Fransızlarla birlik olup Tunceli ve havalisinde devlet kurma hayalindeydi. Ermenilerden büyük destek alırken, bir kolu Fransa’da, bir kolu Suriye’deydi.

 


PKK’nın idolü

Dersim ayaklanmasını başlatan Baytar Nuri, zor durumda kalınca Suriye’nin yardımı ile sınırdan kaçırıldı. Son nefesini verene kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı kin kustu. PKK’nın idollerinden olan hain, Suriye’de bir trafik kazası sonucu can verdi. Baytar Nuri, ömrü boyunca Kürtleri “Türklerin kanını dökmeye” çağırdı. PKK’nın da izinde olduğu hain yazdığı bir mektupta, “Ey Kürtoğlu, Kürt kızı. Yaşamak isteyen her varlık döğüşmelidir. Kürt diyarında uluyan sırtlan ve çakallar ırkının mülevves vücutlarından Kürt vatanını tathir için intikam, intikam, intikam!... Namusu olan her fert, sinesinde Kürt kalbi çırpınan her insan, damarlarında Kürt kanı çevelan eden her genç bu vasiyetnameyi unutmamalıdır. Biz, kanlarımızla Kürt istiklalinin kızıl şafaklarını açacağız” demişti. Koçgiri isyanı, 1921 yılında bağımsız Kürt devleti kurmak amacıyla girişilen ilk Kürt ayaklanmasıdır. Hainler, isyanın başında Türk karakolunu basmış, koca bir Türk alayı ele geçirip, subayları kurşuna dizmişti. İsyan genişleyince köylerde katliama girişip, genç yaşlı demeden herkesi kılıçtan geçirmişlerdi. Milletin kaderinin önemli bir anında yapılan bu hainlik, 1921 yılının 6 Mart’ında Yunan ordusu Bursa’ya ilerlerken, Koçgiri aşiretinin öncülüğündeki Dersim aşiretleri de Sivas’a yürümesiyle başladı. Sevr Anlaşması’nın hükümlerinden hareketle talepte bulunan aşiretler, bunların yerine getirilmesi, getirilmezse silahla sağlayacaklarını da beyan etmişlerdi.

 


İsyanların elebaşı

11Nisan’da ordu, 45 bin kişilik hainlerin üzerine yürüdü. 3 ay süren çarpışmalardan sonra, 17 Haziran 1921 günü ayaklanma bastırıldı. “Baytar Nuri” adıyla da tanınan Nuri Dersimî, Şeyh Sait isyanından Seyit Rıza’ya kadar uzanan bütün isyanlarda fiilen ve faal olarak görev aldı. Nuri Dersimi’nin adını alan torunu da, şimdi Kuzey Suriye’de YPG saflarında hainliğe devam ediyor. YPG’deki adıyla “Baran Munzur”, dedesinin gerçekleştiremediği emellerine ulaşmak için PKK ile işbirliği yapıyor.