Haluk Bilginer'in oynadığı en iyi 10 film

Haluk Bilginer'in oynadığı en iyi 10 film
Geçtiğimiz yıllarda puhutv'de yayınlanan Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü layık görülen usta oyuncu Haluk Bilginer, 65'inci yaşını kutluyor. Haluk Bilginer'in oyunculuğuna yeteri kadar hakim olmak için Haluk Bilginer'in filmlerini izlemek önemli. İşte Haluk Bilginer'in rol aldığı en iyi 10 film!

5eda1b94ae298bd16cbe9e0a.jpg

Masumiyet (1997)

Namus cinayeti nedeniyle girdiği hapishaneden çıkan Yusuf amaçsız bir hayata sahiptir artık. İzbe bir pansiyon köşesinde yolu Bekir ve Uğur’la kesiştikten sonra hikayedeki tüm kişilerin hayatlarını derdinden sarsan hadiseler yaşanacak, herkes kendi masumiyetinin peşinden gidecek; bu seçimler de hepsinde derin yaralar açacaktır. Uğur güçlü bir hayat kadınıdır, Bekir ise ona saplantılı bir adam. Fakat Uğur'un gönlünde Zagor vardır... Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz’un, izlendikten sonra hafızalardan uzun bir süre silinmeyen etkileyici filminin başrollerinde Derya Alabora, Güven Kıraç ve unutulmaz tiradıyla hafızalara kazınan Haluk Bilginer var. Yapım vizyona girdiği yıl ayrıca Antalya Film Festivali’nde 4 Altın Portakal ve Altın Koza Film Festivali’nde de dört ödüle layık görülmüştü.

5eda1be966a97ce36a5ee1ea.jpg

Filler ve Çimen (2001)

Başarılı bir sporcu olan Havva'nın tek hayali Avrasya Maratonu'nu kazanmaktır. Yoksul bir genç kız olan Havva böylece silgi fabrikasından kazandığı az miktardaki paranın üstüne ekleyerek askerliğini yaptığı sırada bir mayına basıp sakat kalan kardeşini tedavi ettirebilecektir. Zorlu bir antrenman sürecinde olan Havva bu esnada lüks bir otel tarafından yiyecek yardımıyla destek bulur. Ancak bu otelle ilgili büyük problemler vardır. Mafya tarafından elde edilmek istenen otel türlü kirli oyunlara sahne olur. Tüm bu kirli çevrenin içerisinde var olmaya çalışan Havva'nın tek derdi ise maratonu kazanmaktır.

5eda1c54ae298bd085b396b0.jpg

Hacivat ile Karagöz Neden Öldürüldü? (2005)

Levent Kazak’ın senaryosunu yazdığı ve Ezel Akay’ın yönettiği film, Haluk Bilginer’e kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahip gölge oyunun en önemli iki karakterinden biri olan Karagöz’ü oynama imkanı sunmuştur. Haluk Bilginer Hacivat rolünde kendisine Beyazıt Öztürk’ün eşlik ettiği film, Bursa’ya bir şehir inşa edilmesinin yanı sıra gerek kostümleri gerek kullanılan müziklerle bizleri 14.yüzyıla götürmüştür.

5eda1cc966a97ce36b1e8ac7.jpg

Güneşin Oğlu (2008)

Güneşin Oğlu olmak kulağa hoş gelse de Fikri Şemsigil'in başına gelen bu mucize çok da umduğu gibi olaylara gebe olmaz. Tüm yaşamı bu büyük güne endekslidir ve hayatı bu "büyük" anın gerçekleşmesinin heyecanı ile yanıp tutuşmaktadır. Bu mucizenin sonuçları Fikri'yi hayal kırıklığına uğratacaktır. Ruhu diğer insanların bedenlerine girip çıkıyordur ve bu durum Fikri'nin hayatını alt üst eder. Bu mucizeden kurtulmak için Fikri mucizenin gerçeğini araştırmaya başlar. Olaylar git gide daha çok karışıyordur ve bir de apartmandaki komşu kız vardır. Filmin yönetmeni ve senaristi olan Onur Ünlü’nün fantastik bir mavra olarak tanımladığı Güneşin Oğlu, eğlenceli ve komik olduğu kadar zeki senaryosuyla şaşırtıcı yönleri de olan bir yapım.

5eda1d39ae298bd0848535fa.jpg

Kış Uykusu (2013)

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder... 

Türk sinemasının Cannes tescilli, bol ödüllü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filminden sonra hayata geçirdiği ve Cannes'da büyük ödül Altın Palmiye'ye layık görülen son filmi olan Kış Uykusu'nun başrolünde Haluk Bilginer yer alırken kadroda kendisine Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak eşlik ediyor. 

5eda1dbb66a97ce36b1e8adb.jpg

Polis (2007)

Musa'nın yıllardır yeraldığı polislik müessesesi, liyakata dayanan ve meşakkatli bir kurumdur. İşte bu yapıya senelerini veren ve kazandığı başarılarla cinayet masasında gerçek bir efsaneye dönüşen Musa Rami, 63. doğum gününü kutlarken artık mesleğinin doruklarına çıkmış ve iş tatminini doyasıya yaşayan bir polistir. Uzun zamandır cinayet masası gibi belalı bir bölümde çalışmış olmanın bir sonucu da doğal sebeplerle başının beladan pek kurtulamamasıdır.

5eda1e5366a97ce36b1e8adf.jpg

Neredesin Firuze (2004)

Günümüzde tamamen çökmüş olan CD-kaset piyasasının bir zamanlar altın devrini yaşadığı günlerin artık yavaş yavaş geride kalmaya yüz tuttuğu günlerin habercisi verimsiz günlerde geçen film, müzik piyasasında pek başarılı olamayan ve bu sebeple de nihayet bir borç yığını içine düşen Hayri ve Osman’ın hikayesine odaklanır. Bir çıkış yolu arayışı içerisinde, Sansar adlı menajerin önerdiği bir sözde genç yeteneğe ulaşmaya çalışırlar. Bu genç yetenek Ferhat o sırada Almanya’da yaşamaktadır. Kendisinin sesini telefonda dinleyerek çok beğenen ikili, hemen plan yaparlar. Ferhat ülkeye geldiğinde onunla yapacakları kaset üzerinden kazanacakları para ile borçlarını ödeyeceklerdir. Ferhat geldikten sonra ortaya bir de zengin bir kadın çıkar. Gizemli Firuze, Ferhat’ı çok beğenir ve ona yatırım yapmak istediğini söyler...

5eda1ecaae298bd16cbe9e22.jpg

Acemi Askerler (2001)

1980'li yılların sonunda, Berlin Duvarı'nın yıkılmak üzere olduğu zamanlardayız. Almanya'da konuşlanan bir Amerikan üssünde görev yapan, alay komutanının sekreteri uzman hekim Ray Elwood zamanın bir hayli savaş geçtiği bu ortamda kendine ilginç bir uğraş bulur. İlişkilerin ve durumların bir hayli karışık olduğu bu taburda uyuşturucu madde ve çalıntı mal ticareti yürüten Elwood'un bu parlak zamanları yeni bir başçavuşun gelmesiyle sekteye uğrayacaktır.

Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yapan filmin başrollerinde Joaquin Phoenix, Ed Harris, Anna Paquin ve Elizabeth McGovern gibi oyuncuların yanısıra sürpriz bir şekilde Haluk Bilginer yer alıyor.

5eda1f94ae298bd085b396cd.jpg

Rosewater (2014)

Londra'da yaşayan muhabir Maziar Bahari, İran'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için en fazla bir hafta sürecek bir görev nedeniyle İran'a gider. Arkasında bıraktığı hamile nişanlısını son kez öptüğünde en kısa zamanda döneceğinin sözünü vermiş olsa da İran'a ayak bastığında işler beklediği gibi gitmez. Bahari, kendini ülkenin en ürkütücü hapishanesinde, uzun saatler süren sorgu seanslarında bulacak; üç aydan fazla süren bu işkence süresince kaderi, sadece kokusundan tanıdığı bir adamın, Rosewater'ın ellerinde olacaktır.

Ünlü sunucu Jon Stewart'ın yazıp yönettiği film, İngiliz gazeteci Maziar Bahari'nin 2009 yılında BBC muhabiri olarak gittiği İran'da rehin alınıp hapishanede tutsak edilmesi üzerine yazdığı ve burada 100 gün boyunca yaşadıklarını ele aldığı kitaptan beyazperdeye uyarlandı.

5eda1feb66a97ce36b1e8aed.jpg