Piyasaların gözü faiz kararında

Piyasaların gözü faiz kararında
Merkez Bankası, bugün faiz oranı için toplanacak. 19 ekonomistin katıldığı anket sonuçlarına göre; politika faizinde yarım puanlık indirim bekleniyor

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD Merkez Bankası (FED) kararlarının ardından pozitif görünümü korurken, Irak’taki kaos yüzünden negatif ayrışan yurt içi piyasalar; bugün açıklanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı. ABD hisse senedi piyasalarında geçen hafta FED’in kararları ve Başkan Janet Yellen’in piyasa dostu açıklamalarının ardından yükseliş eğiliminin devam ettiği görülürken, 10 yıllık tahvil faizleri ise Haziran ayı başından beri içinde bulunduğu yüzde 2,58 - 2,65 bandı aralığındaki dalgalı hareketini devam ettirdi. 

Gerginlikler etkili
Dow Jones ve S&P 500 endeksi de FED sonrası tırmanışını Cuma günü açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesinin de etkisiyle sürdürerek haftayı tarihinin en yüksek kapanış rekoru ile tamamladı. Analistler, ABD imalat sanayi PMI verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.
Yurt içinde ise BIST 100 endeksi geçen hafta devam eden Irak’a ilişkin gerginliklerle küresel piyasalardan negatif yönde ayrışarak haftalık bazda yüzde 0,77 düşüş kaydederken, gösterge tahvilin bileşik faizi bugünkü PPK kararları öncesinde yüzde 8,60’ın üzerine, dolar/TL 2,14’e yükseldi. Analistler, jeopolitik gerginliklerin PPK’ya ilişkin faiz indirim beklentilerini sınırladığını, bunun da fiyatlamalara negatif yansıdığını aktarıyor. AA Finans beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı faizlerde indirime gidileceğini tahmin ediyor. 19 ekonomistin katıldığı anket sonuçlarına göre ekonomistlerin politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan oldu. Ekonomistlerin 16’sı 50 baz, 2’si 75 baz ve 1’i de 25 baz puan indirim olacağını tahmin etti.