Hava kirliliği ülkelerde alarm veriyor. Geçen yıl yarım milyon bebek öldü

Hava kirliliği ülkelerde alarm veriyor. Geçen yıl yarım milyon bebek öldü
2020 Küresel Hava Durumu raporun, hava kirliliğiyle alakalı acı gerçeği ortaya çıkardı. Rapora göre, dünya genelinde hava kirliliği ve sağlık üzerindeki etkilerinin mercek altına alındığında geçen yıl 6,67 milyon kişinin ölümü hava kirliliğine bağlandı.

Euronews'in haberine göre, 2020 Küresel Hava Durumu raporunda, havadaki zehirli maddelerin ölümleri hızlandıran nedenler arasında dördüncü sırada geldiği yazıldı.

EN ÇOK YAŞLILARI VE BEBEKLERİ ETKİLİYOR

Araştırmaya göre hava kirliliği en çok yaşlılar ve yeni doğanlar arasında ölüme yol açıyor, prematüre doğum riskini artırıyor. Bu tablonun rakamlarla teyit edildiği rapor, risklerin en çok gelişmekte olan ülkelerde yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Erken doğum veya anne adayının hava kirliliğine maruz kalması bebeklerin hayata tutunabilme ihtimalini oldukça azaltıyor.

YARIM MİLYON BEBEK ÖLDÜ

Verilere göre geçen yıl yarım milyon bebek, hava kirliliğinden dolayı doğduktan sonra bir ay içinde hayatını kaybetti. Bu ölümlerin üçte ikisi, ateş ve ısınma için kömür gibi maddelerin kullanıldıği iç mekanlardaki hava kirliliği ile ilişkilendirildi. Kirli havadan dolayı en az fazla yeni doğanın yaşamını yitirdiği bölge 236 bin ölümle Sahra Altı Afrika.

GELİŞİMİ ENGELLİYOR

Havadaki zehirli maddeler, ana rahmindeki bebeğin gelişimini engelliyor. Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelemeyen bebeği, bu kez kendi kirli hava soluduğundan kurtarmak daha da güçleşiyor.