El kurutma teknolojisi sanıldığı kadar masum değil: Bu bir uyarı haberidir

El kurutma teknolojisi sanıldığı kadar masum değil: Bu bir uyarı haberidir
Dinlenme tesislerinde, alışveriş merkezlerinde, iş yerinde ve listeyi uzatabileceğimiz bir çok yerde bulunan havalı el kurutucularının zararlarını tespit etmek amacıyla bir deney yapıldı. Deneyin sonucunda havalı el kurutmalarından çıkan havanın oldukça kirli olduğu ve eller ile yüzlerde çeşitli enfeksiyon rahatsızlıklarına sebep olduğu ortaya çıktı.

Umumi tuvalette kullanılan havalı el kurutucular üzerine bir deney yapıldı. Bu deneyde bir TikTok kullanıcısı olan @phonesoap''un videoda, deneyi düzenlemek için umumi tuvalette ellerini kurutmak için havada sallama hareketini taklit ediyor, sonrasında farklı el kurutucuların üflediği havaya farklı kaplarını tutuyor ve örnekler topluyor. Daha sonra bu örnekler üç gün boyunca bir inkübatörde bekletilerek nasıl bir büyüme yaşandığı inceleniyor.

CHİP''ten aktarılan bilgilere göre; Şaşırtıcı gelebilecek bir şekilde, sadece eli havada sallamayı simüle eden petri kabı en iyi durumda kalırken, bir benzin istasyonunun tuvaletinde bulunan el kurutucu en fazla bakteri büyümesini yaşadı. Her ne kadar bu deney büyük ölçekli olmasa da, pek çok kişinin el kurutucularından vazgeçmelerini sağlamak için yeterli olabilir gibi gözüküyor.

Bu video sosyal medyada viral olurken, geniş çaplı bir araştırma olmasa da video, Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan birkaç farklı geçmiş araştırmaya yol göstermiş oldu. İnsanların ellerini normalde tuvaletlerde bulunan zararsız bir bakteri olan Lactobacillus ile kontamine ettikten sonra jet havalı kurutucular, havalı el kurutucuları ve kağıt havlular ile kurutmalarının istendiği bir araştırmada, jet havalı kurutucuların çevresinde havada bulunan Lactobacillus seviyesinin havalı el kurutucularına göre 4,5 kat daha fazla olunduğu ve kağıt havlulara göre 27 kat daha fazla olduğu bulundu.

Ancak araştırmacıların belirttiğine göre, kurutucular bakterilerin yayılmasına yardımcı olsa da, asıl problem kurutucuların kendilerinden kaynaklanmıyor ve sorunun temelinde insanların ellerini düzgün bir şekilde yıkamamaları yer alıyor. Araştırmacılar, COVID-19 salgını sayesinde kazanılan hijyen alışkanlıklarının bu durumu biraz iyileştirmiş olabileceği ihtimalinden de bahsediyor.

Ayrıca bu havalı el kurutucularının da çevredeki kirli havayı direk solumaya neden olduğu ve ellerde ve yüzde mantara sebep olduğu tespit edildi.

İlgili Haberler