HDP'li vekiller ifadeye çağrıldı

HDP'li vekiller ifadeye çağrıldı
Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında fezleke düzenlenen Ahmet Yıldırım ile Burcu Çelik Özkan'ı ifade vermeye davet etti. Demirtaş, "Gitmeyecekler" diyerek rest çekti

TBMM'de dokunulmazlıkları kaldıran teklifin yasalaşmasının ardından savcılıklardan ilk çağrı geldi. HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifade vermeye çağrıldı ancak bu iki isim ifadeye gitmedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı ama tabii arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

Anayasa'ya aykırı

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ile Burcu Çelik Özkan'ı ifade vermek üzere Adalet Sarayı'na davet etti. Yıldırım ile Özkan, Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Kalem Müdürü'ne, parti kararı uyarınca ifadeye gelmeyeceklerini bildirdi. Milletvekili Ahmet Yıldırım, şu açıklamayı yaptı: "Telefon görüşmesinde ben kendisine hakim ve savcılarla bir sorunumuz olmadığını, yargıdan kaçmadığımızı, ancak Anayasa'ya aykırı olan bu düzenlemenin bir parçası olmak istemediğimizi ve parti olarak aldığımız karar gereğince ifadeye gelmeyeceğimizi söyledim. 20 Mayıs'a kadar benim hakkımda bir fezleke vardı. Ancak, dokunulmazlığın kaldırılmasından sonra geriye dönük fezlekeler hazırlanmış. Milletvekilliğimiz bitmeden gelip ifade vermeyeceğimizi belirttik."

Gelsinler, götürsünler

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile düzenlediği basın toplantısında, fezlekelerin talimatla hazırlandığını iddia ederek şöyle dedi: "Biz grup olarak gitmeyeceğiz, istiyorlarsa bizim her gün nerede olduğumuz bellidir, zorla mı götürecekler, gelsinler, götürsünler. Halkın iradesine nasıl bir müdahalede bulunacaklarsa bulunsunlar ama biz ortak bir metinle böyle bir durumda gideceğiz ve hepimiz aynı sözleri söyleyeceğiz. Bizim parti grubumuz bu davetlere icabet etmeyeceklerdir. Biz bu dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinin ve devamında gelecek yargılama sürecinin adil, tarafsız ve bağımsız olacağına inanmıyoruz. Biz bir bütün olarak şu anda talimatla yürütülen bu sürecin figüranı, oynanan bir tiyatronun bir oyuncusu olmayı reddediyoruz. Bu nedenle biz yöneltilen isnatlarla ilgili, fiillerle ilgili her yerde en açık şekilde sözlerimizin arkasında dururuz."

Defolup gideceksiniz!

Milletvekilleri Yıldırım ve Özkan hakkında "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından fezleke hazırlanmıştı. HDP Milletvekili Özkan hakkında hazırlanan fezlekeler arasında 8 Haziran'da partisince düzenlenen seçim kutlamasında köy korucularına yönelik sarf ettiği sözler de yer alıyor. Özkan, konuşmasında köy korucularına, "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz" ifadesini kullanmıştı. Savcılık, milletvekili Özkan'ın söz konusu konuşmasında suç unsuru tespit ederek, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı.