Herkes bu televizyon programlarını izliyor ama çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Herkes bu televizyon programlarını izliyor ama çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor
Türkiye'de son yıllarda popülerliği artan ve ciddi izleyici kitlesine ulaşan yemek programlarının insan sağlığı üzerinde çok ciddi problemlere yol açabileceği ortaya çıktı. İnsanlar üzerinde yeme bozukluklarını artırabileceğini kaydeden Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, düzensiz beslenme sonucu obezite, Bulimia nervoza, anoreksiya gibi hastalıklar ortaya çıkabilir dedi.

DHA'da yer alan habere göre, son yıllarda Türkiye’de de popüler hale gelen yemek programları ve yarışmaları televizyonda reyting rekorları kırıyor. Ancak uzmanlar, yeme alışkanlıklarının bozulmasının hastalıklara yol açabileceğini ifade etti.

Özellikle gençlere psikolojik anlamda olumsuz etkilerinin olabileceğini ve yeme bozukluklarını artırabileceğini kaydeden Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, “Yemek programları düzgün işlenmezse insanların bilinçaltında yeme isteği uyandırıyor ve düzensiz, sağlıksız beslenme sonucu aşırı kilo alma vakaları ortaya çıkıyor” diye konuştu.

OBEZİTE, BULIMIA NERVOZA, ANOREKİSYA

Dünya genelinde her geçen yıl obezite, Bulimia nervoza, anoreksiya gibi yeme bozukluğuna dayalı hastalıklar artıyor.

KİLO ALMAYA SEBEP OLUYOR

Yeme bozukluğuna dayalı hastalıkların ciddi derecede artış gösterdiği bu süreçte bu tür programlar yaparken çok hassas davranılması gerektiğini kaydeden Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, özellikle bu programları bağımlılık derecesinde izleyen gençlerin gece geç saatlerde yemek yemeye yöneldiğini, bunun da kilo almalarına sebep olduğunu söyledi.

PROBLEMLER ARTMAYA BAŞLADI

Psikolojik açıdan yeme isteğine ket vuramayan, duygusal açlık yaşayan ya da buna benzer problemleri olan danışan sayısının son yıllarda yüzde 50 arttığını ifade eden Yurdakul, bu duruma sebep olan nedenlerin başında internetteki reklama dayalı yemek videoları ve televizyonlardaki yemek programları olduğunu söyledi.

"TOPLUM SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR"

Ailelerin bu konuda daha hassas bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade eden Yurdakul, “Gençler bu programları seyrediyorlar ve yemeye daha fazla yöneliyorlar. Bunun sonucunda kilo alıyorlar. Bu kiloları sağlıklı bir şekilde veremediklerinde ise birtakım ilaçlara başvurarak zayıflamaya çalışıyorlar. Beden imajları bozuluyor ve kritik sağlık sorunları beliriyor. Bu programlar bağımlılık düzeyinde seyredilmemelidir. Orada izlenen yemeği yapmak için gece mutfağa koşmak alışkanlık haline gelebilir. Program yapımcılarının ve internete şaşaalı yemek videoları koyanların reklam yapayım derken toplum sağlığına zarar vermemeye dikkat etmesi gerekir” dedi.

"İZLİYORUM VE ACIKIYORUM"

Televizyonlarda yayınlanan yemek programlarını neredeyse haftanın 4-5 günü izlediğini ve nefsine hakim olamadığını ifade eden Saniye Çoban, “İzliyorum, izlerken acıkıyorum ve dolaba koşuyorum. Aslında programlar faydalı ve hoşuma gidiyor. Sadece saatinin daha erkene alınması gerekir” şeklinde konuştu.

NERVOZA NEDİR?

Bulimiya nervoza veya kısaca bulimiya bir yeme bozukluğudur. Bulimik atak sırasında normal insanlardan fazla yerler. Bu yeme işlemini genellikle yalnız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar.

ANOREKSİYA NEDİR?

Anormal vücut ağırlığı ile tanımlanan ve hayati tehlikeye sahip bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza, psikolojik bir hastalıktır. İnce kalmak konusunda aşırı takıntıya sahip olan kişilerde görülen hastalığa sahip olan kişiler normal kilolarının çok altındadır.

OBEZİTE NEDİR?

Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar.