Hipotiroid hastalarına önemli uyarılar

Hipotiroid hastalarına önemli uyarılar
Uzman diyetisyen Mehtap Yakut, hipotiroid hastalarının beslenme konusunda dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

Uzman diyetisyen Mehtap Yakut hipotiroidi ve hipertiroidi ile birlikte birçok olumsuz belirtinin ortaya çıktığını belirterek, hastalara uygun beslenmenin belirlenmesinin de büyük önem taşıdığını ifade etti.

YAŞAM TARZI BÜYÜK ROL OYNAMAKTA
Yakut, "Hipotiroidi hastalarının en belirgin şikayeti hızlı kilo almak ve kilo verememektir. Aslında yavaş çalışan metabolizmalarına rağmen hipotiroidi hastaları kilo verebilir ancak bunun en önemli şartı kişiye özel ayarlanmış doğru bir diyet uygulamaktır. Hipotiroidi; tiroid hormonunun yetersiz salgılanması durumudur. Yorgunluk, soğuğa karşı duyarlılık, kabızlık, kuru cilt, kas ağrıları, kilo alma, depresyon ve ses değişiklikleri gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Tabii hastalığın gelişme hızı hormonların eksilme seviyesine göre de değişkenlik göstermektedir. Bu hastalık özellikle iyot yetersizliği olan bölgelerde sıklıkla gözlenen endokrin bozukluğudur ve tedavisinde beslenme ile yaşam tarzı büyük rol oynamaktadır” dedi.

“HİPOTİROİDİ HASTASIYSANIZ BU HUSUSLARA ÇOK DİKKAT EDİN”
Uzman diyetisyen Mehtap Yakut, hipotiroidi tanısı almış kişilerde metabolizma yavaş çalıştığı için günde 2-2,5 litre su tüketimi ve düzeli egzersiz ile yavaşlamış olan metabolizmayı desteklemenin önemli olduğunu belirtti. Yakut, “İyot tiroid hormonlarının yapımında gerekli olan bir maddedir. Hipotiroidi hastalarında da, iyottan zengin beslenme önemlidir. Bu nedenden dolayı iyodu besinlerle ve iyotlu tuz ile almaları elzemdir” şeklinde ifade etti.

TAZE SEBZE MEYVE MUTLAKA YENMELİ
Ayrıca hipotiroidi hastalarının hangi besinleri yiyip hangi besinleri yiyememesi konusunda ciddi uyarılarda bulunan uzman diyetisyen Mehtap Yakut listesini şu şekilde sıraladı:
"Hipotiroidi hastasıysan bu besinlerden kaçınmalısın; karnabahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası, soya ürünleri, paketli ve işlenmiş ürünler, salamura ve tuzlu konserve yiyecekler. Diyette ise, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, ceviz, taze meyve ve sebzelere mutlaka yer verilmelidir".