Huawei Amerikalı işçilerini işten çıkardı

Huawei Amerikalı işçilerini işten çıkardı
ABD'nin Huawei'ye yönelik yaptırım uygulama kararının ardından başlayan ABD-Huawei kavgası sürüyor. Financial Times, Huawei’nin Çin’de çalışan birçok ABD vatandaşı çalışanını işten çıkardığı iddiasında bulundu.

Çinli teknoloji devi Huawei'nin Strateji Yöneticisi Dang Wenshuan, iki hafta önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Huawei'yi ve bağlı 68 şirketi kara listeye almasının ardından şirketin genel merkezindeki araştırma ve gelişim bölümünde çalışan ABD'li çalışanları geri gönderdiklerini ifade etti.

Finansal Times, Huawei’nin bir atölyesinin aceleyle dağıldığını ve ABD’li çalışanlara dizüstü bilgisayarlarını çıkarıp ağlarını izole etmelerini ve tüm bu işlemler sonrasında tesisleri terk etmeleri gerektiğinin söylendiğini açıkladı.

Huawei ise Finansal Times’ın haberi hakkında bir yorumda bulunmaktan kaçındı. Çin Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada ABD’nin kara listesine karşılık olarak kendisine güvenilmez gelen şirketleri bir kara listeye ekleyecek. Bakanlık sözcüsü Gao Feng, piyasa kurallarına uymama, sözleşmelere bağlı kalmama ve Çin ticari girişimini engelleme veya durdurma durumlarında şirketleri güvenilmez olarak nitelendirecek ve kara listesine alacak.

Ayrıca, Bakanlık sözcüsü Gao, işletmelere karşı alınacak özel tedbirlerin ileri bir tarihte daha detaylı bir şekilde açıklanacağını da bildirdi. Listenin amacının, tek taraflılığa ve ticari yasaklara karşı çıkmak ve Çin’in ulusal güvenliğini korumak olduğunu söyledi.