Huawei yaptırımlara rağmen gelirini artırıyor

Huawei yaptırımlara rağmen gelirini artırıyor
Mayıs ayında Beyaz Saray'ın sert yaptırımlarına maruz kalan Çinli teknoloji devi Huawei, 2019 yılının ilk yarısındaki gelir raporunu yayımladı. buna göre şirket, 2019 yılının ilk 6 ayında gelirlerini yüzde 23 oranında artırdı.

Çinli teknoloji üreticisi Huawei, ABD yönetiminin aldığı bir kararla karalisteye alındı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda ABD merkezli şirketlerin Huawei ile ticaret yapmaları yasaklandı. Bu yasaklama kapsamında başta Google olmak üzere birçok şirket, Huawei ile ticari ilişkilerini sonlandırma kararı aldılar. 

Huawei ise ABD'nin bu kararına karşı çıkarak ABD'ye rağmen ayakta kalacaklarını her fırsatta dile getirdi. Bu bağlamda kendi işletim sistemlerini hazırladıklarını duyuran Huawei, birkaç yıl sonra kendi elektronik parçalarını üretebilecek kapasiteye ulaşacaklarını ve ABD'den bağımsız olarak ticari yaşamlarını sürdüreceklerini açıkladı. Teknoloji devi şimdi 2019 yılının ilk altı ayındaki gelir raporlarını açıkladı.

Huawei'nin açıkladığı gelir raporu, şirketin bugüne kadarki sert çıkışlarının doğruluğunu ve haklılıklarını ortaya koyuyor. Huawei'nin yayımladığı rapora göre şirketin gelirleri geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23 artmış durumda. Buna göre Huawei'nin bu yılın ilk altı ayındaki kazancı 58.3 milyar dolar. Huawei, net kar marjının ise yüzde 8.7 olduğunu belirtti.

Yayımlanan rapora göre Huawei'nin Honor da dahil olmak üzere son altı ayda sattığı akıllı telefonların sayısı 118 milyona ulaştı. Bu rakam geçen yıla oranlandığı zaman Huawei'nin telefon satışlarında yüzde 24 artış olduğu görülebiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Huawei Başkanı Liang Hua, şirketin gelirlerinin mayıs ayına kadar ciddi bir yükseliş gösterdiğini ancak bunun ilerleyen dönemlerde şirketin zor durumda kalmayacağı anlamına gelmediğini söyleyerek temkinli bir açıklamada bulundu. Ar-Ge çalışmaları için 17.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyleyen Hua, her türlü zorluğun üstesinden geleceklerini ve ilerleyen dönemlerde yeni bir büyüme dönemine gireceklerini söyledi.

Açıklanan verilerle ilgili hatırlatılması gereken bir detay daha bulunuyor. 2019 yılının mayıs ayına kadar ABD tarafından herhangi bir yaptırım kararı olmayan Huawei, mayıs ayından sonra sıkıntılı bir sürecin içerisine girdi. Yayımlanan rapor, mayıs ayından sonrası için kısıtlı bir süreci içerdiğinden, şirketin bu denli büyüme göstermesi normal ancak yılın sonunda açıklanacak olan yeni gelir raporu, ABD yaptırımlarının Huawei'ye ne kadara mal olduğunu gözler önüne serecek.