Hubble Uzay Teleskopu, nadir bulunan bir çift gökada tespit etti

Hubble Uzay Teleskopu, nadir bulunan bir çift gökada tespit etti
Hubble Uzay Teleskopu, nadir biçimde gözlenebilen bir çift gökada tespit etti. Bu durum da büyük bir şans olarak değerlendirildi.

Arp 282 olarak bilinen etkileşim halindeki bir çift gökadadan görsel alındı

ShiftDelete - Hubble Uzay Teleskobu, bu hafta bir görüntü iletti. Bu noktada topluca Arp 282 olarak bilinen etkileşim halindeki bir çift gökadadan görsel almış olduk. Alt gökada, NGC 169 yani Seyfert gökadası olarak bilinen nadir bir türü temsil ediyor.

Benzer şekilde aktif olan gökadaları gözlemlemek zor bir süreç istiyor. Çünkü bunlar çok fazla radyasyon yayıyor. Ancak, Seyfert gökadaları Hubble gibi teleskoplar tarafından gözlemlenebilen farklı dalga boylarında enerjiler yayıyorlar. Bu da, son derece aktif olmasına rağmen galaksinin açıkça gözlemlenebileceği anlamına geliyor.

Bilim insanları: “Hubble tarafından çekilen görüntü bir şans”

Aşağıdaki görüntüde yer alan diğer gökada, IC 1559 görüntünün üst kısmına doğru bir konum almış. Buna ek olarak, oldukça aktif bir tür olarak görünüyor. İki gökada birbirine o kadar yakın ki, ikisi arasında madde akışı halinde hareket eden malzeme ile etkileşim kuruyorlar.

İki enerjik gökadanın bu kadar net bir şekilde etkileşim kurduğunu görmek oldukça nadir gerçekleşiyor. Hubble bilim insanları bu noktada bir açıklama yaptı. Aşağıdaki sözleri sarf ettiler:

“İlginç bir şekilde, her iki gökada da aktif galaktik çekirdekler (AGN) olarak bilinen anıtsal olarak enerjik çekirdeklere sahip. Yine de, bu görüntüden bunu söylemek zor.”

Görüntü, her iki AGN‘nin tam emisyonunu ortaya çıkardıysa, parlaklıkları bu görüntüde gördüğümüz güzel ayrıntılı gelgit etkileşimlerini gizliyor. Bununla ilgili de bilim insanları şunları söylüyor:

“Gelgit kuvvetleri, bir nesnenin yerçekimi başka bir nesnenin bükülmesine ya da gerilmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Gelgit kuvvetlerinin yönü, düşük kütleli nesneden uzakta ve daha yüksek kütleli nesneye doğrudur. İki galaksi gelgitsel olarak etkileşime girdiğinde gaz, toz ve hatta tüm yıldız sistemleri bir galaksiye doğru hareket edebilir ve diğerinden uzaklaşabilir. Görüntü, iki galaksiyi gözle görülür şekilde birbirine bağlayan hassas madde akışları olarak bu süreci eylem halinde ortaya koyuyor.”