Talat Paşa Komitesi’ne Atina engeli

Talat Paşa Komitesi’ne Atina engeli
Yunanİstan, skandal bir karara daha imza attı. “Soykırım yoktur” demeyi suç sayan yasaya karşı başkent Yunanistan’a giden Talat Paşa Komitesi heyeti Atina Havalimanı’ndan ülkeye sokulmadı. Heyet üyeleri hakkında sınır dışı kararı alındı.

Talat Paşa Komitesi’ne Atina engeli

Komitenin amacı “soykırım yoktur” denilmesini suç sayan yasayı Yunanistan Meclisi’ne şikayet etmekti. Ancak hükümet buna karşı sert önlemler aldı, sınır dışı kararına gerekçe olarak, “Şengen ve vize belgelerinde eksiklik” ihtimalini gösterdi.

“Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demek için Atina’ya giden Talat Paşa Komitesi adlı Türk heyeti, havalimanından İstanbul’a geri gönderildi

Yunan Parlamentosu’nun Türkiye aleyhinde aldığı “soykırımın inkârının cezalandırılması” kararlarını kınamak üzere Atina’ya giden heyet kente alınmadı. Atina havalimanı polisi, bekletilen Türk heyetini geri gönderdi. Talat Paşa Komitesi yeni yıldaki ilk etkinliğini Atina’da 9 Ocak’ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı. TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, emekli Tümgeneral Naci Beştepe, Prof. Dr. Zafer Kars’ın da aralarında bulunduğu Talat Paşa Komitesi Atina Heyeti, Yunan Parlamentosu’nun Türkiye aleyhinde aldığı “soykırımın inkârının cezalandırılması” kararlarını parlamento önündeki Syntagma Meydanı’nda yapacağı basın açıklamasıyla kınayacaktı. Dün yola çıkan heyet, Atina Havalimanı’na saat 11.30 sıralarında indi. Ancak uçaktan bekleme salonuna alınan 13 kişilik Türk heyeti burada bekletildi.

Para ve hapis cezası
Daha sonra bilgi veren havalimanı polisi, güvenlik gerekçesiyle Türk heyetinin Atina’ya girmesine izin verilmeyeceğini, heyetin 13.30 uçağıyla geri gönderileceğini bildirdi. Talat Paşa Komitesi Atina’ya, Yunan Parlamentosu’nun geçen eylül ayında 1994’te kabul ettiği Pontus Soykırımı, 1996’da kabul ettiği Ermeni Soykırımı ve 1998’de kabul ettiği Küçük Asya Soykırımı kararlarına karşı çıkılmasını, bunların ret veya inkârını suç sayanlara para ve hapis cezaları getiren bir yasa çıkarmasını protesto amacıyla gitmişti. Yunanistan Konsolosluğu daha önce heyette yer almak isteyen Ulusal Kanal muhabiri ve kameramanına vize vermemişti. Heyetin diğer üyeleri ise vize almıştı. Bu arada İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada Atina’ya giden heyetin kente sokulmamasında Türk ve Yunanistan’daki iktidarlar sorumlu tutuldu.