Uyuşturucu bağımlılığı aileleri de çökertiyor

Uyuşturucu bağımlılığı aileleri de çökertiyor
Uyuşturucu bağımlılığı aileleri de çökertiyor

Bir dozu 15 ila 30 lira arasında değişen uyuşturucunun aylık maliyeti 900 ila 7 bin 200 lira. Çocukları suç işlemesin diye bazı

Bir dozu 15 ila 30 lira arasında değişen uyuşturucunun aylık maliyeti 900 ila 7 bin 200 lira. Çocukları suç işlemesin diye bazı aileler uyuşturucuyu kendisi temin ederken, bunun için evini satan bile var.

 

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Feredasyonu (UBAM), 100 bağımlının ailesiyle yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, yüz aileden 64’ü çocuğu hırsızlık, gasp ve fuhuş gibi suçlar işlemesin diye uyuşturucu satın alması için para verdiğini, 13 aile tehdit, şiddet ve korku nedeniyle  uyuşturucu tedarik ettiğini, 23 aile ise madden bittiklerini ve artık verecek bir şeyleri kalmadığını söyledi. Uyuşturucu pazarında fişek olarak bilinen bir dozluk uyuşturucu kullanımın maliyeti 15 ile 30 lira arasında. Aylık maliyeti 900 lira ile 7200 lira arasında değişiyor.

 


Evini satan bile var
Uyuşturucu bağımlısı aileler içerisinde on binlerce lira banka borcuna girenler, evindeki eşyaları satanlar, kredi kartları kanuni takibe girenler ve hatta evini satanlar bile var. Araştırmaya göre, uyuşturucu kullanan kişi krize girdiğinde uyuşturucuya ulaşmak için her yolu deniyor. Bunlar arasında cinsiyet fark etmeden fuhuş, gasp, torbacılık ve hırsızlık gibi eylemler bulunabiliyor. Bağımlıların aileleri kendi çocuklarının olası bir hırsızlık, gasp, yaralama, cinayet, fuhuş, uyuşturucu satışı vesaire gibi yanlış yollara sapmaması için bütün imkanlarını seferber ediyor. Söz konusu uyuşturucu maddeyi satın almak için gerekli parayı mecburi olarak buluyor. Bazı aileler ise daha da ileri giderek kimsenin başına bela olmasınlar diye maddeleri kendileri tedarik etme yolunu tercih ediyor. Federasyon Başkanı Dila Tezemir, “ Aileler çocuklarının bağımlı olduğunu kayıt altına aldırmalı.  Adli makamlar, mutlaka bilgilendirmeli. Bağımlılığı devletimizden gizleyenler daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirler” dedi.