İBB arşivlerinden çıkan tarihi fotoğraf. Halk ekmek fabrikalarını açan halkçı Belediye başkanı Ahmet İsvan

İBB arşivlerinden çıkan tarihi fotoğraf. Halk ekmek fabrikalarını açan halkçı Belediye başkanı Ahmet İsvan
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, İBB arşivinden halk ekmek fabrikasına dair fotoğraflar paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, resmi sosyal medya hesabından İBB Basın Arşivi''nden fotoğraflar paylaştı.

Özel, halk ekmek fabrikasına ait fotoğrafları paylaşırken, fabrikanın Ahmet İsvan tarafından kurulduğunu açıkladı. Halkçı Belediye Başkanı olarak nitelendirilen İsvan, uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatında hizmet verdi, İstanbul Belediye Başkanlığına aday olmadan önce İstanbul İl Yönetim Kurulu Sekreterliği yaptı. CHP adayı olarak katıldığı 1973 seçimlerinde Adalet Partisi adayı Fahri Atabey''e karşı iki katından fazla oy alarak tarihi bir oranla (yüzde 63.6) İstanbul Belediye Başkanlığına seçildi. 1977 yılında fırıncıların fiyat tekelini kırmak halka ucuz, sağlıklı ekmek sağlamak amacıyla halk ekmek fabrikasını kurdu.

İlk “Halk Ekmek” fabrikası, 27 Ekim 1977 tarihinde halkçı belediye başkanı Ahmet İsvan tarafından kurulmuştur… 

Açılış gününden fotoğraflar (İbb Basın Arşivi). #HalkEkmek"

İşte o paylaşım ve fotoğraflar:

AHMET İSVAN KİMDİR?

İstanbul''da Robert Kolej''i bitirdikten sonra ABD''de tarım ve meyvecilik öğrenimi gördü. Türkiye''ye dönüşünden sonra Yalova''nın Taşköprü köyüne yerleşerek burada uzun yıllar tarım araştırmaları yaptı.[1]

Uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatında hizmet verdi, İstanbul Belediye Başkanlığına aday olmadan önce İstanbul İl Yönetim Kurulu Sekreterliği yaptı. CHP adayı olarak katıldığı 1973 seçimlerinde Adalet Partisi adayı Fahri Atabey''e karşı iki katından fazla oy alarak tarihi bir oranla (yüzde 63.6) İstanbul Belediye Başkanlığına seçildi. 1977 yılında fırıncıların fiyat tekelini kırmak halka ucuz, sağlıklı ekmek sağlamak amacıyla halk ekmek fabrikasını kurdu.[2] Aralık 1977''ye kadar bu görevde kaldı ancak tekrar aday gösterilmedi.

12 Eylül döneminde, 1 Mayıs 1977 günü Taksim alanında patlak veren olaylara adı karıştığı savıyla sıkıyönetim mahkemesindeki DİSK davasında yargılandı. Yargılama sırasında Kasım 1980''den Ocak 1983''e kadar yaklaşık 27 ay hapiste kaldı, yargılama sonucu aklandı.

Daha sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti''de (SHP) parti meclisi üyeliğinde bulundu (1988-95).

Eşi Reha İsvan, 1919''da Mustafa Kemal Atatürk''le birlikte Samsun''a çıkan subaylardan Kemal Doğan''ın kızıdır. Reha İsvan 12 Eylül Dönemi''nde Barış Derneği Davası''nda yargılandı.[3] 1 Mayıs 2017''de İstanbul''da vefat eden İsvan''ın cenazesi Yalova''nın Taşköprü beldesinde defnedildi.

2021''de İBB Belediye Sarayı''nda İsvan dönemi hakkında bir sergi düzenlendi. İBB Kültür Aş bu sergi için bir kitap da yayımladı.

İlgili Haberler