İkinci el araçlara yeni vergiler geliyor. Alan mı ödeyecek satan mı?

İkinci el araçlara yeni vergiler geliyor. Alan mı ödeyecek satan mı?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ekonomik reform paketinde, vergi uygulamaları ile ilgili mevcut kriterlerde değişikliğe gidiliyor. Bir çok farklı bölümden oluşacak paket ile ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması da öngörülüyor.

Hükümetin üzerinde üzerinde çalıştığı ekonomik reform paketine göre vergide kritere yeni düzenleme geliyor. Farklı bölümlerden oluşacak paketteki düzenlemeler, önceliklerine göre teklife dönüştürülerek, Meclis gündemine getirilecek.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan''ın haberine göre; taslak metinde bulunan bazı teknik alt yapı düzenlemeleri eleştirilmişti. Vergi uygulamalarına yeni kriterler getiren söz konusu bölüm özetle şu şekilde:

ÖTV''YE TEMİNAT KOŞULU

ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimatı, ilk iktisabı ya da ithalatı sebebiyle doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak için, bu ürünleri imal eden, ithal eden ya da satan mükelleflerden teminat alınacak. Teminat, yeni işe başlayanlar için bir milyon lira üzerinden uygulanacak. Faaliyeti sürenlerde ise son bir yılda tahakkuk eden KDV ve ÖTV tutarı toplamının aylık ortalamasına kadar olacak.

PRİM TEŞVİKİNDE DEĞİŞİKLİK

Prim teşviki, destek ve indirimler, yararlanılabileceği halde yararlanılmayan dönemler için geriye doğru uygulama olmayacak. Ayrıca, yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimler, başka bir prim teşviki, destek ve indirim ile değiştirilemeyecek.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARI

Söz konusu taslak ile ikinci el araçların noterdeki alım satımında binde 5 oranında vergi uygulanması da öngörülüyor. Harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden hesaplanacak.

VERGİ USUL KANUNU’NDAKİ FATURA DÜZENLENME SÜRESİ

Vergi Usul Kanunu’ndaki fatura düzenlenme süresinde de değişikliğe gidiliyor. Buna göre, ‘faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesine ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı’ hükmüne ek yapılacak.

ÜÇ YIL İÇİN VERGİ TEVKİFATI

Başka bir düzenleme ile de, Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin gelecekteki kar dağıtımlarından yapılacak vergi kesintisinin peşin alınması planlandı. Buna göre, Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yıllık ya da özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kazanç tutarı esas alınacak.

Bunun üzerinden 2020 ve 2021 vergilendirme dönemlerinin kazançları için yüzde 10, 2022 vergilendirme döneminin kazançları için yüzde 5 oranında vergi tevkifatı yapılacak.