İmamoğlu davasındaki sanıkların hiçbirinin daha önce ifadelerinin alınmadığı ortaya çıktı

İmamoğlu davasındaki sanıkların hiçbirinin daha önce ifadelerinin alınmadığı ortaya çıktı
Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan davada sanıkların hiçbirinin ifadelerinin alınmadığı ortaya çıktı.

ifadelerinin alınmadığı ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 30 Kasım saat 15:00’e ertelendi.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. İmamoğlu’nun katılmadığı duruşmaya diğer 6 sanık (Hilal Çuhadar, Fidan Gül, Cem Ülken, Hasan Çetin, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel) hazır bulundu. 6 sanık üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme tutanaklarında dikkat çeken bir başka nokta ise davadaki sanıklarının hiçbirinin daha önce ifadelerinin alınmadığı ortaya çıkması oldu.

Bahse konu ifadelerin yer aldığı tutanaklardı sanıklar için “Adli soruşturma aşamasında alınan ifadesi olmadığından okunamadı.” İfadesi yer aldı.

İŞTE SANIKLARIN İFADESİ

HİLAL ÇUHADAR

Duvar gazetesinde yer alan habere göre; Sanık olarak duruşmada ifade veren Hilal Çuhadar, önceki ifadelerini tekrar etti. Çuhadar, “30 yıllık memurluk hayatımın son 10 yılını Beylikdüzü Belediyesi’nde geçti. Kanuna ve mevzuata aykırı herhangi bir işlemde bulunmadım, bulunmam da. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

TÜRKAN DEMİREL

“İşlemediğin bir suçtan karşınızdayım. İhale dosya tutanağının net olarak iş bitirme belgesi görülüyor. Bu belgeye bakınca yersiz yere bu davanın görüldüğünü gösterecektir. TÜRSAP A belgesi ihale belgesi olarak sunulan yeterli bir belge değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

FİDAN GÜL: ‘İHALE USÜLÜNE UYGUN YAPILMIŞTIR’

İhale yetkilisi olarak yargılanan Fidan Gül, “Tüm evraklar tam olduğunuzla ilgili belgeler geldiğinde bende gönül rahatlığıyla imza attım. Çünkü tüm ihale usulüne uygun yapılmıştır. TÜRSAP A belgesi yeterli kriteri olarak istenen bir evrak değildir. Yeterli kritere uygun belge değildir. İhalemizde TÜRSAP A belgesi istenmemiştir. Rekabeti engellediği için istenmesi doğru değildir. Teknik şartnamede yer alan belge yükleniciden istenen bir belgedir. Ancak ihalede şart olan bir belge değildir. Ekrem bey talimat vermedi. Katkısı da olmadı. Ne bana ne de herhangi bir arkadaşa talimat vermedi. Ben de harcama yetkilisi olarak kimseye talimat vermedim” savunmasını yaptı.

250 bin lira zarara ilişkin soruya ise Gül şöyle yanıt verdi: “Kamu zararı oluşmadı. Asgari ücretle beklenmedik artış oldu. Bunun üzerine ek sözleşme yapıldı.”

MEHMET HEPGÜL

“2014’ten beri Beylikdüzü Belediyesinde çalışıyorum. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum”

İŞTE ZAPTI

whatsapp-image-2023-06-15-at-16-08-19.jpg

3-ever-001.jpg

33-001.jpg

44-001.jpg

56-001.jpg

NELER YAŞANDI?

İmamoğlu hakkında hazırlanan iddianamede, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında, “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılık, İmamoğlu ve diğer şüpheliler hakkında kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun, “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddesinin uygulanmasını da talep etti.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Duruşmaya ben katılacağım. Dosyada yargılanan başka isimlerde var. Muhtemelen onların avukatının birtakım talepleri olacaktır. Bizim de usulü birtakım taleplerimiz olacak” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 28 Aralık 2022’de İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti. İmamoğlu’nun avukatları bu karara itiraz etmişti. Dosya, istinaf mahkemesine gönderilmişti.

İddianamede 250 bin liralık kamu zararı olduğu savunularak şöyle denildi:

“Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından 2015/166031 ihale kayıt numarası yapılan Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesinde, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde hareket etmek suretiyle ve ihale alıcısı E., şirketi lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsüne haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nın 250.086,50-TL fazladan para ödemesine ve neticede 250.086,50-TL tutarında kamu zararına neden olan şüphelilerin üzerlerine atılı ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri anlaşılmıştır.”

İlgili Haberler