İngilizlerden savaş suçu itirafı!

İngilizlerden savaş suçu itirafı!
BBC ile Sunday Times’ın görüştüğü 11 İngiliz dedektif, İngiliz askerlerinin Afganistan ve Irak’ta sivilleri öldürdüğüne dair ‘güvenilir’ deliller bulunduğunu söyledi.

İngiltere hükümeti ve ordusu, İngiliz askerlerinin Afganistan ve Irak'ta sivilleri öldürmesini gizlemekle suçlandı.

BBC'nin Panaroma programı ve Sunday Times gazetesinin ortak araştırmasında görüştüğü 11 İngiliz dedektif, iki ülkede bazı askerlerin savaş suçu işlediklerine dair "güvenilir" deliller bulduklarını öne sürdü. Dedektifler, İngiliz hükümetinin ve ordusunun, savaş suçlarının üstünü örttüğünü savundu.

Dedektifler askerlerin, aralarında çocukların da bulunduğu sivilleri öldürme ve işkence suçlarından yargılanması gerektiğini belirtti.

İddialar, İngiliz askerlerin Irak ve Afganistan'da işledikleri iddia edilen savaş suçlarını araştırmak için kurulan ancak daha sonra hükümet tarafından faaliyetlerine son verilen Irak Tarihi Suçlamalar Takımı (IHAT) ve Northmoor Operasyonu ekiplerince dile getirildi.

SAVUNMA BAKANLIĞI REDDETTİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "Kanıtı olan tüm iddiaların incelendiğini" söyledi ve savaş suçu iddialarına yönelik araştırma yapılıp yapılmamasına dair tüm kararların "dengeli" şekilde alındığını savundu.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise "olayları gizleme" amacıyla hareket ettiklerine dair iddiaları reddetti. Yapılan açıklamada, "Bakanlığın Irak ve Afganistan'daki iddialara yönelik araştırma ve kovuşturma kararlarına müdahale ettiği iddiaları doğru değil" denildi.