Piyasalar “savaş” gerginliğine alışıyor

Piyasalar “savaş” gerginliğine alışıyor
Piyasalar “savaş” gerginliğine alışıyor

Hafta başından bu yana FED ve Suriye’ye müdahale beklentisiyle alevlenen piyasaların ateşini, Şam’a hava harekâtın

Hafta başından bu yana FED ve Suriye’ye müdahale beklentisiyle  alevlenen piyasaların ateşini,  Şam’a hava harekâtının zaman alacağı umudu düşürdü.

 

TL, dolar karşısında bir miktar toparlanırken, altın iç ve dış piyasada geriledi. Külçe altının gramı yeniden 92.45 liraya indi..Borsa yönünü yukarı çevirdi.

 

FED politikalarının önüne geçen Suriye müdahalesinin, zaman alacağı beklentisiyle TL güne değer kazanarak başladı.Altın ve döviz gerilerken, borsa yukarı harekete geçti.ABD öncülüğündeki kuvvetlerin kısa süre içinde Suriye’ye bir askeri müdahalede bulunacağı yönündeki endişelerin azalmasıyla TL tarihi zirvelerinden uzaklaşarak güne değer kazancı ile başladı.Dolar öğle saatlerinde 2,0300 TL’ye euro da  2,6900 TL’ye indi. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 92,45 lira,Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise 622,00 lira oldu.Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi XU100’ de yükselişe geçti.Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ilk seansı önceki günkü  kapanışa göre 854,03 puanlık yükselişle 66.306,43 puandan tamamladı.

 


Askeri müdahale
Hafta boyunca Merkez Bankası’nın mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan FED kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye’ye kısa sürede askeri müdahale endişeleriyle TL sert değer kaybetmiş gelişmekte olan ülke piyasalarından negatif ayrışarak Hindistan’ın ardından en kötü performans gösteren para birimi olmuştu.Önceki gün  2.0730’a kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL gün içinde oldukça dalgalı bir seyir izledikten sonra akşam saatlerine doğru geriledi. Dolar/TL dün sabah 08:34’te güne 2.0353 seviyesinden başladı, öğle saatlerinde 2.030a’dan işlem gördü.
Altın, Suriye’ye askeri harekat endişesi ile gelen güvenli liman alımları sonucu son üç ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, ABD ekonomik verilerinin Fed’in teşvikleri yavaşlatacağı beklentisini güçlendirmesi ve bir teknik analiz göstergesinin fiyatların düşüşe geçmeye hazırlandığını işaret etmesi ile birlikte değer kaybetti. Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,407.95 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:25’te, ons başına 1,409.08 dolara geldi ve son altı gün içinde ilk kez düştü. Dış piyasadaki gerileme içe de yansıdı.95 lira sınırına dayanan   24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 92,45 lira, 635 liraya yükselen Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise 622,00 liraya indi.

 

Panik altın ve petrolü tetikleyebilir

ABD’li yatırımcı Jim Rogers, Suriye’de gerginliğinin artışı ve müdahale beklentisi ile özellikler petrol ve altı fiyatlarında daha fazla yükseliş beklediğini dil getirdi. Suriye’ye askeri bir müdahalenin gündeme gelmesi piyasalardaki paniği arttırırken güvenli liman olarak yeniden emtia gündemde. Nisan ayında  yüzde 20 üzerinde düşerek ayı piyasasını giren altın Mayıs ayında FED Başkanının varlık alımlarını azaltacağını açıklaması sonrasında altın yeniden çıkış trendine girdi. Bu yükseliş Suriye gerilimi ile destekleniyor. Ünlü yatırımcı Jim Rogers Reuters’a verdiği mülakatta emtia cephesinden özelliklede altın ve petrol de panik havasının artması ile daha fazla yükseliş beklediğini dile getirdi.

 

WSJ, FT, Başçı’yı hedef tahtası yaptı

Türk lirasının keskin düşüşü ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın son değerlendirmelerini irdeleyen Amerikan  gazetelerinden Wall Street Journal(WSJ), beklentilerin aksine Başçı’nın son ayların “en güvercince” açıklamalarından birini yaptığını savundu.WSJ, Başçı’nın doları dizginlemek için faizi yükseltmek yerine 40 milyar doları ikame ettiğini yazdı. İngiliz gazetesi, Financıal Times(FT) da analistlerin Merkez Bankası’nın 20 Ağustos’da borç verme faizinde yaptığı 50 baz puanlık artışının “hem yetersiz olduğunu, hem de geç geldiği” ni yazdı.FT, “Türk lirası rekor bir düzeye indi” derken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın liranın düşüşüne ilişkin kaygıları gideremediğini savundu. Alman Deutsche Bank, Hazine’nin kritik borçlanma ihaleleri öncesinde (12 Temmuz) yayınladığı raporunda ’TCMB, pes edene ve faiz artırana kadar Türk Lirası’nın baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz’demişti.

 

“Ekonomi bürokrasisi tetikte”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Sayın Başbakanımızın liderliğinde ve talimatlarıyla ve pek çok bakan arkadaşımızla Merkez Bankamız, Hazinemiz, BDDK, TMSF, SPK akla gelecek pek çok kuruluşumuzla beraber gelişmeleri çok yakından izliyoruz ve gerektiği zaman da gerekli kuruluşlarımız ne gerekiyorsa yapıyorlar. Korkmadan, çekinmeden yapıyorlar” dedi. Babacan, “Eskisi gibi döviz kuru Türkiye’nin genel ekonomisiyle ilgili bir şeyler söyleyen bir gösterge değil. ’Kur yükseldi her şey kötüye gidiyor’, ’Kur düştü her şey iyiye gidecek’ diye bir şey artık yok” dedi.

 

Merkez, sarı madeni stokluyor

Temmuz ayında, 15 Merkez Bankası altın alımı yaptı. Bu bankalar arasında Fransa, Türkiye ve Rusya Merkez Bankaları da yer alıyor. IMF verileri, Rusya’nın altın rezervini Temmuz ayında da 6.3 metrik ton arttırmasıyla birlikte, son 10 aydır üst üste arttırmış oldu. Türkiye ise Temmuz ayında yaptığı 22,5 tonluk altın alımıyla bu 15 merkez bankasının en başında yer alıyor. Türkiye Temmuz ayındaki alımıyla rezervini 441,5 tona çıkararak, dünyanın en çok altın rezervine sahip olan 11. ülkesi oldu.