İran Şahı'na erkek çocuğu doğurmadığı için sürgüne gönderildi

İran Şahı'na erkek çocuğu doğurmadığı için sürgüne gönderildi
Avrupa’da eğitim görmüş Prenses Süreyya, İran şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile küçük yaşta evlendi ancak "erkek çocuğu aşığı" olan Pehlevi, kendisine erkek çocuğu vermeyen Prensesi boşayarak sürgüne yolladı. İşte detaylar...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; genç yaşta İran şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile evlenen Prenses Süreyya büyük bir aşk yaşayarak evlenmiş olmasına rağmen erkek çocuğu doğramadığı bahane edilerek zorla boşandırıldı ve sürgüne gönderildi.

Aslında eğitimli ve kültürlü olan, tam adı Soraya Esfandiary-Bakhtiari, Prenses Süreyya 22 Haziran 1932 yılında İran’ın İsfahan şehrinde doğmuştur. Hayatı İran ile Avrupa arasında geçmiştir. Eğitiminin büyük bir bölümünü Londra’da ve İsviçre’de almıştır. O dönem tahtta olan Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin ablası ile tanıştıktan sonra aslında trajik hikayesi dolaylı olarak başlamıştır.

Daha önce bir kez evlenmiş olan İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin çocuğu vardır ancak bu çocuk bir kız çocuğudur. Soyun devam edebilmesi için erkek çocuğa ihtiyacı vardır. Şahın ablası Londra’da Prenses Süreyya ile tanıştığı zaman aradıkları gelini bulduklarını düşünmüş ve Prenses Süreyya''yı İran''a çağırmıştır. Adına büyük bir ziyafet düzenlen Prenses Süreyya, hem şaha hem ailesine uyum sağlamıştır. Süreyya’nın babası yanına gelerek "Şah seni çok sevdi. Onunla evlenmeye hazır mısın?" diye sormuş, Süreyya da bu soruya olumlu cevap vermiştir. 

18 yaşında Şah ile evlenen Prenses Süreyya tifo hastalığına düğünden önce yakalanır. Doktorlar gelinliğin içine yün yelek ve yün çorap giymesini önerirler. Şah da sarayı odun sobalarıyla ısıtır. 

Prenses Süreyya ve İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi birbirlerini severek evlenir ancak amaç her zaman bir erkek çocuğudur. 1954 yılında da tahtın varisi olarak görülen şahın kardeşi Ali Rıza Pehlevi ölünce işler kızışır.

Bu döneme kadar çocuk doğuramamış olan Prenses Süreyya, 1958 yılında Şah ile boşmak zorunda kalır. Şahtan boşandıktan sonra İsviçre’ye sürgüne gönderildi. Avrupa’da basının büyük ilgisini çeken Prenses Süreyya; üzgün gözlü prenses olarak adlandırılmıştır. 

Prenses Süreyya, 25 Ekim 2001 tarihinde 69 yaşındayken Paris’te kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Öldüğünde yalnızdır. Eşyalarının büyük bir bölümü satılmış, geri kalanı devlet tarafından alınmıştır.

İlgili Haberler