İran’ın Kasım Süleymani’nin öldürülmesine vereceği yanıt netlik kazanıyor

İran’ın Kasım Süleymani’nin öldürülmesine vereceği yanıt netlik kazanıyor
İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD askerleri tarafından öldürülmesi sonrası İran’ın nasıl bir yanıt vereceği merak konusu oldu. İranlı yetkililer, bir savaş çıkarmak istemediklerini ama ABD’ye karşı mutlaka askeri bir karşılık verileceğinin altını çizdi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD askerleri tarafından öldürülmesi sonrası İran’dan yeni açıklamalar geldi. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı ve eski Savunma Bakanı Hüseyin  Dehkan, İran’ın bir savaş başlatmak istemediğini ancak ABD’ye bir askeri karşılık verileceğini söyledi. Öte yandan Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası olağanüstü toplanan İran Meclisi’nde ise “ABD’ye ölüm” sloganları atıldı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Hüseyin Dehkan, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’taki saldırıda hayatını kaybetmesi sonrası ABD’ye mutlaka askeri bir karşılık verileceğini söyledi. CNN International’a konuşan Dehkan, İran’ın bir savaş çıkarmak istemediğini ancak ABD’ye mutlaka bir askeri karşılık verileceğinin altını çizdi.

Dehkan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Savaşı başlatan Amerika oldu. Bu nedenle eylemlerine uygun tepkileri kabul etmeliler. Bu savaş dönemini sona erdirebilecek tek şey Amerikalıların uyguladıkları darbeye eşit bir darbe almaları. Yeni bir döngü aramamalılar. "

KARŞILIKLI SERT AÇIKLAMALAR SÜRÜYOR

İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ABD ve İran’ın karşılıklı sert açıklamaları sürüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürerek büyük bir hata yaptığının altını çizerken, ABD Başkanı Donald Trump ise İran’ın olası bir askeri hamlesine karşılık 52 İran hedefini vuracaklarını söylemişti.

İRAN MECLİSİ’NDE “ABD’YE ÖLÜM” SLOGANLARI

Öte yandan İran Meclisi Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası olağanüstü toplandı. Toplantıda ABD’ye yönelik sert açıklamalar gelirken, Meclis’te “ABD’ye ölüm” sloganları atıldı. Ayrıca Süleymani’nin cenazesi İran’a getirilirken, düzenlenen törene yüz binlerce kişi katıldı

IRAK’TAN ABD’YE YAPTIRIM

İran İle ABD arasındaki gerilim sürerken, Irak Meclisi’nden ise ABD’ye karşı flaş bir hamle geliyor. Iraklı vekiller, ABD’nin Irak’taki askeri varlığının son bulması için oylama yapıyor. Şii vekiller, ABD’nin Irak’taki askeri varlığının son bulması için tüm siyasi partilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu. ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği ve Kasım Süleymani’nin hayatını kaybettiği operasyonu ABD cephesi ‘Savaşı durdurmak için bir adım’ olarak nitelese de Irak ve İran cephesi olayın uluslararası hukuka bir darbe olduğunu vurguluyor.