Müzakereler "özür" polemiğine takıldı!

Müzakereler "özür" polemiğine takıldı!
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den açılıştaki sözleri nedeniyle özür dilemesini, yoksa görüşmelere katılmayacaklarını söyledi, ABD'nin yanıtı "Özür yok" oldu

Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallim, başkanlık ettiği heyetin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye sorunun çözüm bulunması amacıyla gerçekleşecek görüşmelerin açılışında sarf ettiği sözlerinden dolayı özür dilememesi durumunda Cenevre-2 konferansında yer almayacağını söyledi. Muallim, Şam'a dönüş yolunda uçakta yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Amerikalılar bize Montrö'de doğrudan görüşme teklif ettiler. Ancak John Kerry'nin konferansta sarf ettiği sözler nedeniyle özür dilememesi durumunda bunu yapmayacağız." Muallim "Bu ülke halk tarafından referandumda onaylanan bir anayasaya sahiptir ve yurt dışı muhalefeti ile onun destekçilerinin hayalleri gerçekçi değildir" dedi. Muallim sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet Başkanı Esad'ın yetkilerini ilgilendiren mevcut anayasaya aykırı herhangi bir adımı reddedeceğiz. Devlet başkanının yetkilerinin geçebileceği geçici bir yönetim organının veya yeni bir hükümetin kurulması Anayasa'ya aykırıdır." John Kerry, konferansın açılışında yaptığı konuşmada Suriye Devlet Başkanı Esad'ın "herhangi bir geçiş hükümetinde yer alamayacağını" söylemişti. Kerry, açılışta şu ifadeleri kullanmıştı: "Yönetimi sırasında kendi halkına yönelik bu kadar acımasız eylemleri gerçekleştiren bir kişinin yeniden yasal yönetim imkanı kazanmasını düşünmek bile zor."

Yanıt Psaki'den...

Muallim'in açıklamasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jan Psaki, İsviçre'nin Montrö kentinde Suriye hükümet heyetiyle doğrudan müzakereler yapmak istedikleri iddialarını yalanladı. ABD'nin BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi el-İbrahimi aracılığıyla Suriye hükümet heyetine müzakereler önerdiğini belirten Psaki, "ABD, hiçbir koşulda Suriye rejimine doğrudan müzakereler önerisinde bulunmamıştır ve Dışişleri Bakanı Kerry de, hiçbir koşulda ifadeleri için özür dilemeyecektir" dedi.

Lavrov: Ancak birlikte başarabiliriz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda Rusya'nın tek başına bir şey yapamayacağını ifade ederek, "Aynısı ABD için de geçerli. Ama birlikte başarılı olabiliriz. Sabırlı ve kararlı olmamız lazım" dedi. Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı'nda kendisine yöneltilen "Rusya Suriye konusunda ne yapabilir?" sorusu üzerine, bu konuda "dışarıdaki aktörlerin bir tarafı halkın gerçek temsilcisi olarak desteklememesinin önemli olduğunu" söyledi. "Rusya yalnız bir şey yapamaz. Aynısı ABD için de geçerli. Ama birlikte başarılı olabiliriz. Sabırlı ve kararlı olmamız lazım" diyen Lavrov, Cenevre'de "mütevazı ama önemli" ilerleme sağlandığını ifade ederek, "Cenevre'de herkes müzakere masasında kalmalı. Kapıyı kapatmamamız lazım" diye konuştu. Cenevre'de bir sonraki tura devam edilmesini ümit ettiğini belirten Lavrov, Rusya'nın herkesi kapsayan diyaloğu her zaman desteklediğini kaydetti. Muhalif gruplar üzerinde kimin etkisi varsa onları müzakere masasına getirmek için bu etkiyi kullanması gerektiğini ifade eden Lavrov, radikal gruplara karşı önlem alınması gerektiğine dikkati çekti. İnsani yardım konusunda da Lavrov, Yermuk kampına yardımın gittiğini, diğer "cepheler" için de bu konuda sabırlı olunması gerektiğini söyledi.