Yanukoviç hakkında yakalama kararı

Yanukoviç hakkında yakalama kararı
Ukrayna'da görevden alınan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e barışçıl vatandaşları öldürmek suçlamasıyla yakalama emri çıkarıldı

Ukrayna'da meclis tarafından yetkileri elinden alınan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç için tutuklama emri çıkarıldı. Geçici İçişleri Bakanı, Yanukoviç ve diğer birkaç yetkili hakkında sivillerin kitlesel öldürülmesi emrini vermekten tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti. Yanukoviç'in en son Kırım Yarımadası'ndaki Balaklava kentinde görüldüğü bildirildi. 

Alman Bild gazetesi, Yanukoviç'le ilgili güvenlik kamerasının çektiği görüntülere yer verdi. Cumartesi sabaha karşı çekilen görüntülerde Yanukoviç, Kiev yakınlarındaki Mezhyhirya'da bulunan malik‰nesinden helikopterle apar topar ayrılırken görülüyor. Ukrayna'da olayların aleyhine geliştiği Rusya, ülkede durumun kötüleştiğini belirterek Ukrayna Büyükelçisi'ni istişare için Moskoya'ya çağırdı. Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Oleksander Turçenov Avrupa Birliği'yle entegrasyonu hedefleyeceklerini söyledi. 

ABD'den destek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, telefonda Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna'yı görüştü. Kerry, Ukrayna meclisinin kararını güçlü bir şekilde desteklediklerini söyledi. Kerry, Ukraynalı milletvekillerinin barış ve istikrar için en iyi ve en umut verici adımı attıklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna muhalefetinin Yanukoviç'le vardığı anlaşmayı çiğneyerek iktidara el koyduğunu ve şiddetten yana tavır aldığını belirtti. Görüşmede Lavrov, "Şimdi en önemlisi, Ukrayna'daki siyasi krizin çözümüne yönelik anlaşmanın şartlarını yerine getirmektir" dedi. Lavrov, şöyle devam etti: "Bizim için 21 Şubat'ta Ukrayna'daki siyasi krizin çözümünü sağlayacak uzlaşmanın tam uygulanması önem taşımaktadır ancak devlet yönetimini ele geçiren mufalefet, şiddete dayalı şekilde uzlaşma şartlarını yerine getirmeyi ve silah bırakmayı reddediyor."