Başbakan Maliki ile Erbil yönetimi restleşti

Başbakan Maliki ile Erbil yönetimi restleşti
Irak'ın Şii Başbakanı, Barzani'yi terör örgütü IŞİD'e destek vermekle suçladı. Kürt yönetiminin buna yanıtı, "Özür dile ve istifa et" oldu

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkenin kuzeyindeki Kürt yönetiminin başı Mesud Barzani'yi IŞİD'in operasyonlarını Erbil'den yönetmesine izin vermekle suçladı. Maliki, Barzani'ye çağrıda bulunarak, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti IŞİD ve Baasçıların kurduğu operasyon yönetme odalarını dağıtmasını istedi. Buna karşılık Erbil'den Maliki'ye hitaben yapılan açıklamada, "Özür dile ve istifa et" denildi. Erbil'in İŞİD'in ve Baasçıların karargahına dönüştüğünü ifade eden Maliki buna karşı susmayacaklarını söyledi. Irak Devlet TV'sendi yayınlanan konuşmasında Maliki, peşmergeyi kast ederek Kerkük'te ele geçirilen silahları geri alacaklarını ve kente gelenlerin kendi asıl yerlerine döneceklerini vurguladı, terör liderlerinin Erbil'de bulunuğuna dikkat çekti. Maliki'nin bu sözlerinin Kürt yönetimi ile Bağdat hükümeti arasındaki ilişkileri daha da yıpratacağı savunuldu.

Erbil'in yanıtı 
Barzani'nin Sözcüsü Ümit Sabah, Başbakan Maliki'nin ciddi bir bunalımda olduğunu ve dengesini kaybettiğini öne sürerek, "Irak halkından özür dile ve istifa et. Ülkeyi viraneye çeviren biri olarak Irak'ı krizden çıkaramazsın" dedi. Sabah, ağır eleştirilerine şöyle devam etti: "Erbil, IŞİD ve benzeri örgütlerin yeri değildir. IŞİD'lilerin merkezi, senin yanındadır. Irak'ın topraklarını ve ordunun 6 askeri fırkasının silahlarını ve teçhizatını, IŞİD'e teslim eden ve bu örgütü güçlendiren sensin. Eski Baaslı generalleri sen etrafında topladın ve bunlar, Musul'u bir saat bile savunamadılar. Şimdi nasıl ve hangi yüzle ekranlara çıkıp konuşabiliyorsun? Bu halk, daha önceki diktatörlerden çok çekti, şimdi de senin diktatörlüğünden çekiyor. Daha önceleri başka diktatörlerden kaçıyordu, şimdi ise senden kaçarak Erbil'e sığınıyor."