Ergenekon'dan çıkış

Ergenekon'dan çıkış
Türkiye'yi bu kez de "hukuk kaosu" sarstı. Kendisine yapılmayan tahliye taleplerini bile reddeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "ÖYM'leri kaldıran yasayı anayasaya aykırı" ilan etti

Ergenekon'dan çıkış

Beş yılını dolduran tutukluların tahliye edilmesi yönündeki karar üzerine Çağlayan Adliyesi ve Silivri Cezaevi önünde hareketli saatler yaşandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye taleplerini reddederken, 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye kararı çıktı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ümraniye Davası sanıklarından Veli Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş'ın da aralarında bulunduğu 35 kişinin tahliye taleplerini reddetti. Çağlayan Adliyesi'nde tahliye talepleri görüşülürken 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, "Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu" şeklindeki açıklaması ve mahkemenin bu konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu açıklaması kafaları karıştırdı. 16 sayfalık kararda Başkan Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk'un imzası bulunuyor. Oybirliğiyle alınan kararda, yasa gereği azami tutukluluk süresinin 5 yıl olması ve sanık İlker Başbuğ hakkında AYM'nin verdiği 6 Mart 2014 tarihli ihlal kararı dikkate alınarak tahliye talebinde bulundukları belirtildi. Kararda, şöyle denildi:

Kaçma şüphesi

"Tutuklu sanıkların tutuklamayı gerektirir mevcut somut delillerin gösterildiği, bu gerekçeler doğrultusunda sanıkların suçları sabit görülerek haklarında ağır müeyyideleri gerektiren cezaların tayin edildiği, sanıkların psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, vekilleri, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimallerinin bulunması, davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüphelerinin bulunması, hükümle birlikte haklarında yakalama kararı çıkarılan bir kısım sanıkların halen yakalanamamış olmaları, sanıkların tutuklu durumunda olmaları, almış oldukları cezaların miktarları, 19 sanık hakkında müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş olması, sanıkların tutukluluk hallerinin AİHM içtihatlarında da kabul edildiği, bu nedenlerle atılı suçları işledikleri, bu nedenle sanıkların taleplerinin reddine oy birliğiyle karar verildi." 

Bu açıklamanın ardından Anayasa Mahkemesi böyle bir kararın kendilerine ulaşmadığını bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin yanısıra HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur'la Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın; İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisinin olmadığı yolundaki açıklamaları takip etti. Gelişmeler sürerken ilk tahliye kararı İstanbul 21. Ağır Ceza'dan geldi. 
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "Bu bir başlangıç!" sözü gerçeğe dönüştü.
ÖYM'leri kaldıran yasanın yürürlüğe girmesiyle başlayan tahliyeler, dün 13. Ağır Ceza'nın "Silivri hukuku" için direnmesine rağmen Ümraniye sanıkları peş peşe özgürlüğe adım attı. 
İlk tahliye kararları Tuncay Özkan ve emekli Albay Levent Göktaş için 21. Ağır Ceza'dan çıktı. Bunu başta İP lideri Doğu Perinçek ve diğerleri takip etti. Peş peşe gelen tahliyelerle Silivri cezaevi önünde bekleyen sanık yakınlarının sevinci ortalığı bayram yerine döndürdü. Gazetemiz baskıya girene kadar kadar şu isimlere tahliye kararı çıktı: 
Tuncay Özkan, Merdan Yanardağ - Doğu Perinçek - - Prof. Dr. Yalçın Küçük - Levent Göktaş - Kemal Kerinçsiz, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Alaattin Sevim, Dursun Çiçek, Mehmet Ali Çelebi, İbrahim Şahin - Muzaffer Tekin, Sedat Peker - Alpaslan Arslan - Oktay Yıldırım - Mehmet Demirtaş - Hikmet Çiçek - Hasan Atilla Uğur

Cezaevinde kalanlar

Tahliye edilen sanıklardan - Sedat Peker, Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan başka davalarda kesinleşen hapis cezaları nedeniyle cezaevinden çıkamayacaklar. 3. Ağır Ceza Mahkemesi Veli Küçük, Levent Ersöz, Bedri Gültekin, Serdar Öztürk, Hasan Ataman Yıldırım, Turhan Özlü ve Erkan Önsel'in tahliye taleplerini ise reddetti. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi Tuncer Kılınç, Mehmet Eröz, Serdar Öztürk ve Aykut Metin Şükre'nin tahliye taleplerini bugün görüşecek.

Tahliye edilen isimler

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından Ümraniye Davası'nda ardı ardına tahliye haberleri geliyor. Şu ana kadar tahliye edilen isimler şöyle:
- Tuncay Özkan
- Levent Göktaş
- Sedat Peker
- Kemal Kerinçsiz
- Emekli Albay Dursun Çiçek
- Danıştay saldırısı faili Alpaslan Arslan
- Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin
- Prof. Dr. Yalçın Küçük
- Merdan Yanardağ
- Mehmet Ali Çelebi
- Hasan Iğsız
- Alaattin Sevim
- Şener Eruygur
- Doğu Perinçek