İstanbul'da tersine göç başladı. 'Taşı toprağı altın' diye gelmişlerdi

İstanbul'da tersine göç başladı. 'Taşı toprağı altın' diye gelmişlerdi
Artan kiralar ve işsizlik, vatandaşı büyükşehirlerden memleketine göç etmeye zorladı. İstanbul’da resmen tersine göç başladı. İBB verilerinden derlediği çalışmayı paylaşan CHP’li Gürsel Tekin, üç yılda 10 bin hanenin kentten köyüne göç ettiğini açıkladı. 

Ekonomik nedenler vatandaşı kentten göç etmeye getirdi. 

İstanbul’da kentten köye göç başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerinden derlediği çalışmayı paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, üç yılda 10 bin hanenin kentten göç ettiğini belirtti.

CHP’li Tekin, “Buralarda tutunamayanlar köylerine gidiyor. Bunca insan ‘Taşı toprağı altın’ diye İstanbul’a geldi, sefaletle dönüyor” dedi.

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Buna göre; İstanbul''daki ilçelerden Esenyurt, Bağcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler ve Esenler''de tersine göç başladığı görüldü.

İlçeler bazında son üç yılda Esenyurt’ta 1035, Bağcılarda 984, Küçükçekmece’de 780, Bahçelievler’de 624 ve Esenler’de 565 haneden tersine göç için belediyeye başvurduğunu vurgulayan Tekin, “İstanbul tarihinde sadece 1. Dünya Savaşı sırasında göç vermiş, onun dışında genellikle göç almış bir şehir. Oysa şimdi tersine göç veriyor” dedi. 

 

(Tekin, İstanbul’un ilçelerini geziyor, vatandaşın sıkıntısını dinliyor.)

‘TAŞI TOPRAĞI ALTIN’ DİYE İSTANBUL’A GELDİLER SEFALETLE DÖNÜYORLAR

İBB’nin olanağı olmayan vatandaşlar için memleketine dönenlere nakliye hizmeti verdiğini söyleyen Tekin, şu ifadeleri kullandı: 

“Üç yıl içinde 10 bin hanenin Anadolu’nun çeşitli bölgelerine dönmelerine yardım ettiler. Şu anda da 800 hane sıra bekliyor. Başta Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyli gibi ilçelerde yaşayan insanlar tersine göç ediyor. Çoğunlukla Batman, Ordu, Diyarbakır ve çeşitli illere gittiklerini görüyoruz. Bu hane sayısının önümüzdeki günlerde de artmasını bekliyoruz.”

İnsanların yüksek kiralar ve işsizlikten İstanbul’u terk ettiğini söyleyen Tekin, “Bir de sığınmacılar konusu var. Esenyurt, Esenler; mültecilerin en yoğun olduğu ilçeler. Afganlar, Suriyeliler, Mısırlılar istihdam edilmeye başlanınca pek çok kişi işinden oldu. Kirasını ödeyemedi, evini kaybetti. Çaresiz kalınca da sadece köyünüze dönebiliyorsunuz” diye konuştu.

“Bunca insan ‘Taşı toprağı altın’ diye İstanbul’a geldiler, sefaletle dönüyorlar” ifadesini kullanan Tekin, “Hükümetin Anadolu’ya giden insanları tarım, hayvancılık konusunda desteklemesi gerekiyor. Sosyal devlet gibi davranılmalı” diye konuştu.

İlgili Haberler