Rusya’dan doğal gaz fiyatında %10 indirim

Rusya’dan doğal gaz fiyatında %10 indirim
Bakan Yıldız, “Gazprom ile sonuçlandırdığımız fiyatlar doğal gazda % 10,25’lik indirime denk geliyor ama, bu kur nedeniyle vatandaşa yansımayacak, BOTAŞ’ın zararları telafi edilecek ” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, “Doğal gaz fiyatları için Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yüzde 10,25’lik indirim konusunda anlaştık” dedi. Yıldız, Gazprom ile  nihayetlendirilen fiyatın  doğal gazda yüzde 10,25’lik indirime denk geldiğini, ama  yüksek kur nedeniyle indirimin vatandaşa yansımayacağını söyledi.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğal gazda fiyat artışı beklememeliyiz, Şubat ve Mart aylarında fiyat mekanizması aynı olacak ” dedi.Yıldız, Ankara’da düzenlenen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 8. Sektör Toplantısı’nda, özellikle EPİAŞ’ın kurulmasıyla beraber hem tüketicinin şikayet etmeyeceği hem de üreticinin çalışabileceği bir fiyat mekanizmasının oluşturulacağını belirtti.

BOTAŞ’ın zararları
Yıldız, şöyle konuştu: Dediğim gibi dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır. Aralık 2013’e göre yüzde 26, aralık 2014’e göre yüzde 12,6’dır. Dün bizim Gazprom’la nihayetlendirdiğimiz fiyatlar ise 10,25’tir. biz bununla kalmadık, özel sektörün doğal gaz ihtiyaçlarıyla ilgili kendilerinin Rusya’dan doğal gazı alıp, Türkiye’de rahat satabilecekleri, ticaret faaliyetlerine devam edebilecekleri noktayı yakalamış bulunuyoruz. Son geldiğimiz durumda kasım 2008 doğal gaz fiyatları mertebesindedir 28 AB üyesi ülke arasında en ucuz doğal gaz satan, hem sanayicisine hem vatandaşına en ucuz doğalgaz satan ülke Türkiye’dir. Bunlarla alakalı BOTAŞ, bu indirimle beraber önceki zararlarını telafi edecektir. Hazine’ye gümrüğe ve Maliye’ye olan borçlarını kapatacaktır. 2015 yılının Haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü, inşallah çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır.