‘DUVAR’DA GERİ ADIM!

‘DUVAR’DA GERİ ADIM!
‘DUVAR’DA GERİ ADIM!

BDP’nin Nusaybin’deki mitinginde, 50 bin kişinin toplanıp, polis ve askere taş ve molotoflarla saldırmasının ardında

BDP’nin Nusaybin’deki mitinginde, 50 bin kişinin toplanıp, polis ve askere taş ve molotoflarla saldırmasının ardından Türkiye ile Suriye sınırında güvenlik amacıyla örülen istinat duvarının yapımı durduruldu. Nusaybin’de şehir merkezine yakın olan yerlerde ikinci hudut taburu tarafından sınıra örülen duvar inşaatına son verilirken, 9 günlük açlık grevini bitiren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise hastanede müşahede altına alındı. Bölgede, iş makinaları ile yol düzeltme çalışmaları yapıldığı görüldü. Ayrıca, sınırdaki tellerin önüne çekilen branda da 2. Hudut Taburu Kenan Dalbaşar Kışlası’na ait sınır birliğinde görevli askerler tarafından kaldırıldı. Güvenlik duvarına tepki gösteren gruplar tarafından zaman zaman gerginliklerin yaşandığı ilçede esnafın kepenk kapattığı görüldü.

 


Yine saldırdılar
Duvar yapının durdurulmasına rağmen, Şırnak’ta yüzü kapalı militanlar polise molotof, taş ve havai fişekle saldırdı. Yüzü kapalı gruplar, yolu kapatıp kimlik kontrolü de yaptı. Polis, taş ve molotof atan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bu arada Şırnak AKP il binası da, göstericiler tarafından saldırıya uğradı. Binada maddi hasar oluştu. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Suriye sınırına örülmesi planlanan güvenlik duvarı çalışmalarıyla ilgili, “Bedeli ne olursa olsun bu duvarı durduracağız, bunu engelleyeceğiz” derken, hükümetin çeteleri Türkiye sınırlarından koymayacağını, silah ve mali yardımı durdurduğunu açıklamadığı takdirde eylemlerinin kesintisiz süreceğini belirtti. Demirtaş, şöyle konuştu:

 

Tel örgüleri de yıkarız
“Bu halk, Türkiye’nin de Türkün de düşmanı değil. Türkiye’ye ve Türk’e silah çekmiş değil. Öyle bir halk ki kendi topraklarında kendi köyünde sadece kendi meşru savunmasını yapıyor. Ne kimseye saldırıyor, ne başkasının toprağını işgal ediyor. Sadece kendi anavatanında onurlu ve özgürce yaşamak istiyor. Bu olup bitenler yetmezmiş gibi şimdi bir de Rojava sınırına duvar çekiyorlar. Bu güvenlik duvarı falan değil. Bu duvarı buraya örmeye çalışmalarının nedeni Rojava devrimi ile burada yaşanan devrimin buluşmasını engellemektir. Bugüne kadar terörist dedikleri halk 100 metre ötede kendi yönetimini kurmuş. Şimdi o terörist dedikleri halkla nasıl ilişki kuracaklarını bilmiyorlar. Duvarı durdurmuş olabilirler fakat sorunlar çözülmüş değil. Duvarı durdurdunuz ama sınırları günlük ticarete ve insani yardımlara açmanız gerekir. Hükümeti uyarıyoruz. Duvar inşaatına devam ederseniz, sadece duvarı değil, tel örgüleri de yıkacağız.”