İstanbul'u önce yağmur sonra dolu vurdu trafik felç oldu

İstanbul'u önce yağmur sonra dolu vurdu trafik felç oldu
İstanbul’da saat 16.00’dan itibaren kararmaya başlayan hava beraberinde yağmuru getirirken, bazı ilçelerde dolu etkili oldu. Bahçelievler, Güngören ve Beyoğlu’nda yaşanan dolu yağışı vatandaşlara zor anlar yaşadı. Trafik yoğunluğu ise yüzde 76’ye ulaştı.

DHA’nın haberine göre, İstanbul''da saat 16.00''dan sonra hava karardı ve yağmur başladı. Bazı ilçelerde dolu da etkili oldu.

Bahçelievler ve Güngören''de kısa süreli dolu yağdı. Taksim Meydanı''nda da dolu vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü tarafından İstanbul için yapılan günlük hava durumu tahmininde, İstanbullular kuvvetli sağmak yağışa karşı uyarılmıştı.

TRAFİK FELÇ OLDU

Etkisini artıran yağmur ve aralıklarla yağan doluyla birlikte trafik yoğunluğu da yüzde 76''ye ulaştı.

İstanbul''da öğle saatlerinde sonra yağmur etkisini artırdı. Dolu da zaman zaman etkili oldu. Yağmura hazırlıksız yakalananlar zor anlar yaşadı. Taksim Meydanı''nda doludan kaçanlar saçak altlarına ve duraklara sığındı.

Üsküdar Sahili''nde de gökyüzü kara bulutlarla kaplandı. Göztepe D-100 Karayolu''nda ise sağanak yağış nedeniyle trafik yoğunluğu yaşandı.

Kentte trafik de saat 16.00''dan sonra yoğunlaşmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin yoğunluk haritasına göre, kentte saat 17.00 sıralarında yoğunluk yüzde 72 olarak ölçüldü.

Milliyet’in yapmış olduğu haberde, dolunun ne olduğu şu şekilde açıklanıyor:

Dolu bir yağış biçimidir. Katı şekilde ve buz biçiminde oluşur.

Dolu yağışı sıvı özelliğini kaybederek buz şeklinde yağmaktadır.

Büyük dolu parçalarının yağması ile çevreye büyük zararlar verilebilir.

Tarlalara, araçlara, çevreye hatta insanlara bile zarar verebilir. Dolunun büyüklüğü 5 mm ile 15 cm arasında değişmektedir.

DOLUNUN OLUŞUMU

Dolu Kümülonimbus bulutlarının altlarında oluşur.

Yukarıya doğru yükselen sıcak ve kuru hava donma derecesinde bulunan hava akımına girerek aniden soğuma oluşur.

Uzun süre bulut içerisinde nemlenerek dolu taneleri oluşur. Yanı bulutların içerisindeki hava akımının etkisi ile sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar.

0 ile -40 derece arasındaki hava ile karşılaştıklarında donmaya başlar.

Böylelikle dolular oluşur. Dolu taneleri bulutların içerisinde gezinir.

Bulutların içerisinde ne kadar fazla gezinirler ise ve havadaki sıcaklık farkı ne kadar fazla olursa o derecede dolu üzerindeki katmanlar da artar.

Böylece dolular daha büyük hale gelir. Dolular zamanla ağırlaşarak yerçekimin etkisi ile hareket kabiliyetini kaybederler ve yeryüzüne inemeye başlarlar.

Böylece dolu yağışları yağmaya başlar. Bazı dolular fırtınalar sırasında oluşabilir.

Böyle durumlar ciddi tehlike yaratır. Çünkü rüzgar etkisi ile dolu tanelerin ağırlıkları da artar. Bu ağırlık da yeryüzüne ciddi tehlikeler yaratabilir.