İstanbul'un kazananını ortak canlı yayın belirleyebilir

İstanbul'un kazananını ortak canlı yayın belirleyebilir
İBB seçimlerine 10 gün kala gözler Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında gerçekleşecek ortak canlı yayına çevrildi. Edinilen kulis bilgilerine göre, iki adayın canlı yayındaki performansı seçimin kazananını belirleyebilir.

31 Mart seçimlerinin ardından saha çalışmalarında 'miting' yerine 'seçmenle yüz yüze temas' kurmayı tercih eden AKP, beka söyleminden de vazgeçti. AKP'li küskün seçmeni ikna etmek için daha 'ılımlı' bir seçim kampanyası yürüten AKP'nin bir diğer dikkat çeken adımı Kürt seçmene yönelik mesajları oldu.

Edinilen kulis bilgilerine göre, AKP'ye yakın kaynaklar YSK'nın 31 Mart seçimlerini iptal kararının hemen ardından yaratılan 'mağdur' algısı Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki farkı kapatmak için olumlu etki yarattı ancak farkı kapatmaya yetmedi. AKP cephesinin, 16 Haziran'da gerçekleşecek ortak canlı yayını 'son umut' olarak gördüğü iddia ediliyor.

'BEKA'DAN VAZGEÇİLDİ, KÜRTÇE MESAJ VERİLDİ

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre; AKP yönetimi 31 Mart seçimlerine gidilirken pek çok konuda stratejik hata yaptı. ‘Beka’ söylemi yanlıştı, Kürt seçmenin AKP ile arasına mesafe koymasına neden oldu. Ekonomideki olumsuz gelişmeler nedeniyle AKP’nin kendi seçmeni ya sandığa gitti ya da sandıkta boş oy kullandı. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir günde 7-8 ilçede miting yapmasının çok da oy kazandırmadığı, seçmende büyük bir bıkkınlık yarattı. Miting yerine seçmenle bire bir görüşerek, yüz yüze ikna yöntemiyle özellikle küskün AKP seçmeninin gönlü yeniden kazanıldı. Küskün AKP seçmeni ‘nasıl olsa Binali Yıldırım kazanır’ deyip sandığa gitmedi. Aynı mantıkla CHP seçmeni de ‘nasıl olsa yine kaybedeceğiz’ diyerek sandığa gitmedi. 23 Haziran seçiminin iki adaylı bir seçime dönüşmesi CHP seçmenin de sandığa gitmesini sağlayacaktır. Hangi parti seçmenini sandığa götürebilirse daha avantajlı olacaktır.

KAYBEDERSE, 'YILDIRIM' KAYBETTİ

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli ön planda olması, sanki yerel seçim değil de ‘Erdoğan ve muhalefet seçimi’ havasının doğması muhalefet kanadında kenetlenmeye neden oldu. Televizyonlarda Erdoğan’ın mitinglerinin arka arkaya canlı olarak verilirken, seçmenin bıkkınlık duygusuyla mitingi değil müzik programlarını izlediği görüldü. Binali Yıldırım’ın öne çıkarılması, Erdoğan’ın miting yerine toplantılarla 31 Mart’a göre daha az program yapmasının seçmende daha olumlu etkisi görüldü. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Erdoğan çok öndeydi ve AKP Meclis’te çoğunluğunu kaybetti. Ama 1 Kasım sürecinde geri planda kalarak seçimi kazandı. Benzer bir tablo 23 Haziran’da da yaşanabilir. Eğer seçimi Binali Yıldırım kazanırsa ‘AKP kazandı’, kaybederse ‘Binali Yıldırım kaybetti’ olur, böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmaya çekilmesinin de önü kesilir.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI SEÇİMİ KAYBETTİREBİLİR

YSK’nin seçimi iptal ettiği 6 Mayıs ve izleyen günlerde Yıldırım ile İmamoğlu arasında en az 5 puanlık bir fark oluşmuştu. Ancak propaganda yöntemlerinin değiştirilmesi ve İmamoğlu’nun sakinliğini kaybederek Ordu Valisi’yle girdiği polemik Yıldırım’ın yükselişe geçerek farkı kapatmasını sağladı. Ancak yükseliş İmamoğlu karşısında seçimi kazanmaya yetmeyebilir. 10 günlük süreçte çok çalışılması ve hata yapılmaması durumunda bir şans olabilir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son açıklamaları, olumsuz etkileyebilir. 

YILDIRIM, SEMPATİ KAZANMANIN PEŞİNDE

Yıldırım ile İmamoğlu’nun 16 Haziran’da yapacakları televizyon programı çok önemli. Yıldırım’ın, televizyon programını kabul ederek ve moderatör olarak Uğur Dündar’ı gündeme getirerek özgüvenini ortaya koyması puan kazandırdı. Ancak programda her iki adayın göstereceği performans seçimin sonucunu etkileyecek bir tablo ortaya çıkarabilir. Yıldırım, sakin ve esprili kişiliğiyle sempati yaratabilir, eğer hata yapmazsa İmamoğlu’nun da mağdur algısını kırarsa programı avantaja çevirebilir.