İşte bakanların masasındaki kıdem tazminatı formülü

İşte bakanların masasındaki kıdem tazminatı formülü
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bir araya geleceği toplantıda kıdem tazminatına ilişkin kritik bir karar alındı. Masaya yatırılan formül tazminatın bir kısmının fona aktarılması üzerine. Öte yandan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise kıdem tazminatına dokundurtmayacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bugün Ankara’da işçinin kıdem tazminatı için masaya oturdu.

Söz konusu toplantıdan çıkan kararın ise kıdem tazminatının bir kısmının fona aktarılacağı üzerine olduğu iddia edildi.

Kulislerde konuşulan bilgilere göre hükümet korona virüsü ile birlikte artan kaynak ihtiyacını gidermek için kıdem tazminatı fonunda revizyona gidiyor ev masada iki formül var. 

KIDEM TAZMİNATINDA İKİ FORMÜL

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, 30 günlük kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi devam etmesi, 11 günün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülüyor. Bu formül için 11 günlük brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı fonuna prim kesilecek. İşçinin her bir yıllık hizmete karşılık alacağı 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki kurallar çerçevesinde ödenecek, 11 günü ise kıdem tazminatı fonunda birikerek, örneğin 56 yaşında toplu alınabilecek veya emekli aylığı bağlatılacak.

İkinci formülde ise kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı işveren, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak.

"ÖLÜRÜM DE KIDEMİ VERMEM"

Öte yandan Sözcü’de yer alan bir başka habere göre ise çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının bir kısmının fona aktarılmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "İşçinin haklarını geriye düşürecek hiçbir teklifi imzalamam. Tek başıma kalsam da ölsem de kıdemi vermem." İfadelerini kullandı.

Ayrıca hükümetin kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimine işverenin temsilcisi konumundaki TİSK ve TOBB da karşı çıkıyor. İşveren kesiminin bu görüşlerini hükümete ilettiği öğrenildi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hak-İş'in ise kıdem konusunda yüzde 50-50 noktasında olduğu, kazanılmış hakların korunması kaydıyla fona sıcak bakıldığı ifade ediliyor.