Erdoğan, "Avrupa'nın en ucuz benzini bizde" dedi ama...

Erdoğan, "Avrupa'nın en ucuz benzini bizde" dedi ama...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın en ucuz benzin ve motorinini kullandığını öne sürdü. ABC Gazetesi olarak bu iddiayı araştırdık ve karşımıza karamsar bir tablo çıktı.

Erdoğan, "Avrupa'nın en ucuz benzini bizde" dedi ama...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye''nin Avrupa''nın en ucuz benzin ve motorinini kullandığını öne sürdü.

Erdoğan, eskiden yurtdışından Türkiye''ye gelenlerin depoyu doldurarak ülkeye giriş yaptıklarını ancak artık durumun tam tersi olduğunu da söyledi.

ABC gazetesinde yer alan bir haberde, İki ülke arasındaki benzin fiyatları, asgari ücret, asgari ücretli çalışanların tüm çalışanlar içindeki oranı ve işsizlik oranları değerlendirildi.

Karşılaştırma sonucunda ise Erdoğan''ın çizdiği pembe tablodan çok uzak, karamsar bir fotoğraf çıktı.

GERÇEK DURUM NEDİR?

Almanya’da benzinin litresi 1,5 euro. Yani 15,5 lira. Türkiye’de ise benzin ortalama 7,82 lira.

Türkiye’de asgari ücretle 362 litre benzin alınabiliyor. Benzer nüfusa sahip olduğumuz Almanya’da ise asgari ücretle ortalama 1066 litre benzin alınabiliyor.

Almanya’da çalışan nüfusun yalnızca yüzde 5’i asgari ücret dolayında maaş alıyor. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 6,1 olarak açıklandı.

Türkiye’de ise çalışan nüfusun yüzde 57’si asgari ücret dolayında maaşla çalışıyor. TÜİK verilerine göre; dar tanımlı işsizlik Türkiye’de yüzde 12,2.

Ancak umutsuz işsizler, mevsimlik işçiler ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanların dahil edildiği atıl işgücü yüzde 29,1 olarak ortaya çıkıyor.