İYİ Parti Kanal İstanbul planını adım adım takip ediyor

İYİ Parti Kanal İstanbul planını adım adım takip ediyor
Kanal İstanbul'un İstanbul ve Trakya için felakete neden olacağını belirten İYİ Parti, Çevre Düzeni Planı Değişikliği için de itirazda bulundu. Milletvekili Nuhoğlu, "Bu planla bölgeye 2 milyon kişi yerleşecek" dedi.

Mehmet Akgün / İstanbul

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu, GİK üyeleri, ilçe başkanları ve il yöneticileri, İstanbul Ataşehir'de bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne Kanal İstanbul güzergâhi için düzenlenen Çevre Düzeni Planı Değişikliği'ne itiraz dilekçesi verdi. Dilekçelerin tesliminin ardından açıklamalarda bulunan Hayrettin Nuhoğlu, şöyle dedi:

"İstanbul'da 1/100.000'lik çevre planlarının Kanal İstanbul'un geçeceği sahada yapılan değişikliğe itiraz ettik. İtiraz süreci 28 Ocak'ta sona eriyor. Bu planın önemi şudur: ÇED raporundan daha farklı olarak kalıcıdır. 1/100.000'likler o şehrin değişmeyen planlarıdır. Ve bu planlar değiştirilmeye teşebbüs ediliyor. Bizim asıl endişemiz, Kanal İstanbul yapılmasa bile bu plan orada kalıcı hale gelecek. Bu yeni plana göre İstanbul'un yerleşim sahası Kuzey'e doğru genişleyecek ve dolayısıyla o bölgenin ekosistemi tamamen değişecek. Orada şu anda köylerde yaşayan 350 bin civarı vatandaş başka yerlere transfer edilecek ve oraya 2 milyon civarı yeni insan yerleşecek. Öte yandan Trakya'nın değişmemesi gereken su havzalarının kaynakları değişmiş olacak. Ekosistem, yabani hayvanlar ve bitki sistemine kadar her şey değişecek. Ve biz bunların hiçbirini kabul edemeyiz. Bugün buna itiraz ettik. Bu değişikliğin geri çekilmesini talep ettik."

İtiraz dilekçelerinin tesliminin ardından, bu projenin hiç kimseye ve ülkeye bir faydası olup olmayacağına dair sorunun cevaplanamadığını ileten İl Başkanı Buğra Kavuncu da şunları söyledi: "Biz de hep acaba rant oluşturma arzusuyla mı bütün bu çabalar gösteriliyor diye düşündük. Bugün geldiğimiz noktada sayın vekilimizin de söylediği gibi bu 1/100.000 ölçekli plan değişikliği de bu korkumuzu, bu şüphemizi güçlendirmiştir. İstanbul'un akciğerleri olan o bölgeyi imara açmak istiyorlar. Biz hiçbir şekilde hukukun dışına çıkmadan ve provokasyona sebep vermeden bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu şehir hepimizin, bu ülke hepimizin. Bu mesele tüm Türk milletini ilgilendiren bir konu. Biz kutuplaşma istemiyoruz, sadece sesimizi duyurmak istiyoruz."

27 Aralık'ta İstanbul'da itiraz Dilekçesi veren İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener, şöyle demişti: "İYİ Parti, Türkiye'ye taş üstüne taş koyan her bir ele saygı duyar. Siyasi münazaalardan uzaklaşarak alkışlarız ama taş üstündeki taşı yıkmaya kalkanlara 'amasız, ancaksız' karşı dururuz. Kanal İstanbul 8 yıldır uyutulan bir proje, birden bire niye çıktı? Bilim insanları deprem için çevre için Marmara'nın durumu açısından, İstanbul'un nüfusu açısından itiraz ediyor. Daha ilginci askerler güvenlik açısından itiraz ediyor. Bu konunun uzmanı herkes itiraz ediyor. Fakat iktidar tartışmaya kapalı inatlaşarak bu işi yapacağız diye yola çıktı. 16 milyon İstanbullunun, İstanbul'a çakılacak her çivide hakkı var."

ÇED'DEN SONRA PLANA DA İTİRAZ

Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, İstanbul İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu, Çevre Düzeni Planı Değişikliği'ne itiraz dilekçesi verdikten sonra açıklamada bulundular. Nuhoğlu, plan değişikliğinin ÇED raporundan farklı olarak kalıcı bir aşama olduğunu belirten Nuhoğlu, "Bu projeyle İstanbul, kuzeye doğru genişleyecek. Trakya'nın su havzaları, bölge ekosistemi, yabani hayvanlar ve bitki sistemine kadar her şey değişecek" diye konuştu.