İYİ Parti'den iktidara "denetim" sorusu

İYİ Parti'den iktidara "denetim" sorusu
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, 2019’un ilk 10 ayında en az 1477 işçinin hayatını kaybetmesinin toplumun vicdanında büyük bir yara açtığını belirterek, iktidarın denetim görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

2019’un ilk 10 ayında en az 1477 işçinin hayatını kaybetmesinin, toplumun vicdanında büyük bir yara açtığını belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, işçi ölümlerine, “kader”, “vadeleri dolmuş”, “ölüm bu işin fıtratında var” mantığıyla yaklaşmak yerine, iktidarın, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun farkına varmasının ve üzerine düşen denetim görevini layıkıyla yerine getirmesinin, elzem olduğunu söyledi.

Bu görevi yerine getirirken denetimlerin zamanında yapılmasının bilhassa önem arz ettiğini vurgulayan Kabukcuoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı Soru Önergesi verdi.

Kabukcuoğlu soru önergesinde, iş yeri ortamının ve üretim süreçlerinin yetersiz ve olumsuz koşulları, çalışanların en temel hakkı olan sağlıklı yaşama ve çalışma hakkını tehdit etmektedir. Bu nedenle işçi sağlığı iş ve güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmasının zorunluluk olduğununun altını çizerek, Bakan Selçuk’a, “iş müfettişlerinin 2019’un yılının ilk 10 ayında, kaç iş yerine programlı ve programsız denetim yapıldığını, yapılan  ihbarların ardından denetimlerin ne kadar sürede başladığını, 2018 yılında ihbarı yapılmış, ancak denetimi 2019 yılına bırakılmış kaç adet ihbar dosyasının bulunduğunu, müfettiş başına düşen ihbar dosyası ve  iş yeri denetiminin ne kadar olduğu” sorularını yöneltti.

 Son günlerde ulusal basında, hükümetin iş yeri denetimlerinde yetersiz kaldığı ve bu yılın ilk 10 ayında programlı denetimlerin yapılmadığına dair yer alan haberlerin ardından Kabukcuoğlu “Bakanlığın bünyesinde 970 iş müfettişi ve 120 denetmenin görev yaptığını; bu sayının, devletin denetim görevini etkili bir şekilde yerine getirmekten uzak olduğunu” söyledi ve 2020 yılında istihdam edilecek müfettiş-denetmen sayısının  ne kadar olacağı sorusuna da yazılı soru önergesinde yer verdi.

2-20191114144424.jpg