İYİ Parti’li Erdem: Türkiye’nin üzerinden AKP köpüğünü alacağız

İYİ Parti’li Erdem: Türkiye’nin üzerinden AKP köpüğünü alacağız
İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı Profesör Dr. Bahadır Erdem, İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” konferansı öncesi İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyerek parlamenter sisteme dönüş hedefiyle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

İsmail Aybars AKSOY-İZMİR/YENİÇAĞ

İzmir denince yüzlerin güldüğünü söyleyen Erdem, Türkiye’nin çok büyük bir buhrandan geçtiğini, mevcut duruma ekonomik sıkıntı demenin son derece yetersiz ve basit kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bir an evvel kaldırılmasının önem arz ettiğini ifade eden Erdem, “Seçimlerden sonra milletimize söz verdiğimiz güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yapacağız. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet ve büyük bir milletimiz var. Türkiye AKP’nin yarattığı sıkıntıları ve sorunları çözmemezlik noktasında duramaz.” dedi.

AKP’nin göreve geldiği ilk andan itibaren Türkiye’yi denetlemek istediğini, ancak denetlenmek istemediğini ifade eden Erdem, denetimin olmadığı yerde demokrasiden bahsedilemeyeceğini, bu nedenle ülkenin demokrasi açısından çok güç kaybettiğini ve aynı zamanda eğer denetim mekanizması çalışsaydı bakanların da görev esnasında devletle ticari ilişki içinde olamayacaklarını söyledi. Anayasadaki değişikliğin aslında AKP’nin yönetme anlayışının yani ben ne dersem o durumunun anayasa haline getirilmiş hali olduğunu belirten Erdem, Cumhur ittifakı altında Milliyetçi Hareket Partisinin de desteğiyle bugünlere gelindiğini ifade etti. Erdem, OHAL şartlarında çalışmaya başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 4 yılda Türkiye’ye büyük kayıplar yaşattığını, bu sistemle kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını, hükümetin de denetlenemediğini söyledi. 

Millet ittifakının seçim sürecinde 6 parti ile çalışmalarına devam edeceğine değinen Bahadır Erdem, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin yepyeni bir sistem olarak Türkiye’ye sunulacağını, 6 partinin genel başkanlarının partilerin prensipleri doğrultusunda katkılar yaptığını, eski sistemin mevzuattaki eksiklerinden ve yanlışlarından alınan derslerle yaratılacak bir sistem olacağını vurguladı.

Türkiye’nin en büyük derdinin, anayasada tarafsızlık esasında göreve başlarken yemin edilmesine rağmen, mevcut durumda partili cumhurbaşkanının varlığı olduğunu söyleyen Erdem, cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız ve eşitlik ilkesi temelinde görev yapması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı makamının görev süresine de değinen Erdem, eski sistemdeki gibi 7 yıl için göreve gelmesinin ve tekrar seçilmemesinin önemli olduğunu ve bu kriterlerin sağlanması durumunda zaten cumhurbaşkanının da tekrar seçilme isteği olamayacağını söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ilk kez dile getirdiği ve içinde kuvvetler ayrılığı ve kurumlar arası denetim mekanizmasının yer aldığı bir sistem olan güçlendirilmiş parlamenter sistem için “İnşallah seçimlerde başarılı olup, Meral Akşener’in milletimize verdiği sözü yerine getireceğiz ve o nedenle şimdiden ilan ediyoruz.” dedi. 

İktidara geldiklerinde ekonomi ve hukuk alanlarında büyük revizyonlar yapacaklarını dile getiren Erdem, Türkiye’nin ortak paydada buluşması için ve kaynakların millete eşit paylaştırılması için ülke yönetimine talip olduklarını ve bunun heyecanı ile siyaset yaptıklarını belirtti. Aynı zamanda umutsuzluk ve gelecek kaygısına düşen gençlerin durumuna da değinen Erdem, gençleri yeniden kazanarak ülkeye faydalı olacaklarına inanmalarını sağlamanın önemini vurguladı. Meral Akşener’in öncelikle üstünde durduğu konunun gençler olduğunu ve gençlere kaybettiklerini umutlarını kazandırarak, gelecek sağlayacaklarını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümetin ve AKP’nin tüm neferlerinin toplumu kutuplaştırarak, halkı bölerek baskıyla siyaset yaptıklarını ve bu sayede oylarını konsolide ettiklerini belirten Erdem, AKP’nin artık seçimleri kazanamayacağını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 13.cumhurbaşkanının millet ittifakı adayı olacağını bir kez daha yinelemek istediğini ifade etti.

Dolardaki kur dalgalanmalarına ve  paritenin 18 TL’ye çıktıktan sonra finans piyasaları kapalıyken açık olan piyasalardan yapılan işlemlerle 13 TL’ye inmesine de değinen Erdem, aradaki farktan 30% civarında bir kar elde edildiğini, bu karı kimlerin cebine attığını merak ettiklerini söyledi. TÜİK tarafından açıklanan 36% enflasyonun doğru bir veriye dayanmadığını söyleyen Erdem, memurlara verilen zammın da bu verilere dayalı olduğunu ama zaten zammın çok öncesinde memurun elindekini devlete verdiğini ve bu nedenle de geçinmelerinin imkansız olduğunu belirtti.

Enflasyonun köpüğünü alacağını söyleyen hükümete, ilk seçimde vatandaşların Türkiye üzerindeki AKP köpüğünü alacağını, İYİ Parti’nin de mutlu ve müreffeh bir yaşam ve gelecek sunacağını belirten Erdem, güçlendirilmiş parlamenter sistem için yenilenecek anayasada vazgeçilmez hukuk ilkelerinin olacağını ve bu anayasayı ileride sivil toplum kuruluşlarının, meclisin ve yetkiyi veren milletin katılımıyla birlikte hazırlayacaklarını söyledi.

Toplantının sonunda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gittiği illerdeki, gitmediği ilçeler için tekrar Türkiye turu yapacağını, herşeyin mükemmel olması için bir anne, bir kadın olarak şefkatle yaklaştığını ve çalıştığını söyleyen Erdem, seçim zamanı geldiğinde de tek bir vatandaşın bile hakkını yedirmeyeceklerini ve oylara sahip çıkacaklarını belirtti.