İYİ Partili Türkkan, Bakan Özer'in ant içmemesini Meclis'e taşıdı

İYİ Partili Türkkan, Bakan Özer'in ant içmemesini Meclis'e taşıdı
İYİ Parti yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ant içmeden göreve başlamasını TBMM gündemine taşıdı.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Ağustos’ta yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan atama kararı ile göreve başladı. Ancak Anayasa’ya göre Bakanların ant içerek göreve başlamaları gerekirken Özer, ant içmeden Bakanlık koltuğuna oturdu.

Bu durumun Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergesinde;

“6 Ağustos 2021 tarihli 31560 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na Mahmut Özer atanmıştır. Anayasa’nın 106.maddesinde “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ant içerler.” hükmü yer almasına rağmen, TBMM tatilde olduğu için Özer ant içmeden göreve başlamıştır.” diyen Türkkan sorularının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılmasını istedi.

İşte Türkkan’ın soruları;

1-Anayasa’ya göre Bakanların ant içerek göreve başlaması gerekirken 6 Ağustos 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na atanan Mahmut Özer neden ant içmeden göreve başlamıştır?

2-Bu durum, Anayasa’nın amir hükmünün ihlal edilmesi anlamına gelmez mi, ant içmek Anayasal bir zorunluluk değil midir?

3-Meclis''in tatilde olması, ant yükümlülüğünü yerine getirmede gecikmeyi haklı mı kılmaktadır?

4-Ant içmeden göreve başlayan Bakan Özer’in göreve geldikten sonra attığı imzalar, yaptığı harcamalar ve aldığı maaş hukuka uygun mudur, bu uygulamalar Anayasa’ya aykırılık teşkil etmez mi?

5-Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ant içecek midir, bu ne zaman gerçekleşecektir?