Anneler yönetimi Çin ABD’yi uyardı

Anneler yönetimi Çin ABD’yi uyardı
Anneler yönetimi Çin ABD’yi uyardı

Çin’in “kara günleri”nin simgesi olan Tiananmen olaylarının 14. yılında iktidar reformlara öncülük etmemekle s

Çin’in “kara günleri”nin simgesi olan Tiananmen olaylarının 14. yılında iktidar reformlara öncülük etmemekle suçlanırken, ABD’nin benzer çıkışı, Çin yönetiminden tepki aldı

 

Çin’in başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda 1989’da öldürülen kişilerin aileleri, Devlet Başkanı Şi Cinping’i ülkede siyasi reformlara öncülük etmemekle eleştirdi. Tiananmen Anneleri adlı grup tarafından Şi’ye hitaben yazılan açık mektup, Çin’de demokrasi yanlısı gösterilerin tanklarla bastırıldığı Tiananmen meydanı olaylarının yıldönümü olan 4 Haziran öncesinde yayımlandı. Latin Amerika ve Karayipler gezisine çıkan Devlet Başkanı Şi, bu turun sonunda ABD Başkanı Barack Obama’yla bir araya gelecek. Tiananmen Anneleri, 2012 yılının kasım ayında Komünist Parti liderliğine seçilen, mart ayında da Devlet Başkanı olan Şi Cinping’i, “Maoculuk yönünde dev geri adımlar” atmakla suçladı. Adı sıkça duyulan ve eylemleri geniş şekilde ses getiren Tiananmen Anneleri, akrabalarının ölümüyle sonuçlanan olayların yeniden araştırılmasını talep ediyor. Çin ordusu, Haziran 1989’da, haftalarca demokrasi yanlısı barışçı gösteriler yapan kalabalığa ateş açmış kimi kaynaklara göre yüzlerce, kimilerine göreyse binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Tiananmen Anneleri tarafından yayımlanan açık mektupta, Devlet Başkanı Şi Cinping, “geçmiş liderlerin yönetiminde işlenen günahları incelememek ve sorumluları adalet karşısına çıkarmamakla” suçlandı.

 


“Ön yargılardan kurtulun”

 


Bu arada, Çin liderinin 7-8 Haziran tarihlerinde ABD Başkanı Obama’yla bir araya geleceği toplantılar öncesinde, Çin, ABD’nin, içişlerine karışmayı bırakarak, Pekin’de 1989’da yaşanan siyasi karmaşa ile alakalı ön yargılarından vazgeçmesi çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’yi ön yargılarından sıyrılarak Çin’in kalkınmasını doğru şekilde değerlendirmeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı. Çin’in açıklaması, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünün 1989 yılındaki Tiananmen olaylarıyla ilgili açıklamalarının ardından geldi. ABD’nin yıllardır buna benzer açıklamalar yaptığının altını çizen Hong, Çin tarafının bu durumdan “oldukça hoşnutsuz” olduğunu belirtti.