Kadınlar dikkat. Yaz aylarında artıyor

Kadınlar dikkat. Yaz aylarında artıyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, yaz aylarında vajinal enfeksiyonlar arttığı dile getirdi.

DHA’nın haberine göre; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, kadınlarda genital bölgenin erkeklere göre daha komplike olduğunu söyleyerek şu sözleri kullandı:

“Bu bölgenin, idrar, cinsel uyarı ve birleşme, terleme, salgı ve boşaltım gibi birçok fonksiyonu barındırdığı için hastalıklara açık durumdadır. Bu nedenle ve düzenli ve hassas hijyen gerektirir. Diğer yandan yazın, özellikle de tatil zamanlarında ıslak mayo ile oturmak, dar kıyafetler giymek, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanmak, kalabalık ve bakımı düzgün yapılmayan havuz kullanımları gibi nedenlerden kadınlarda vajinal ve idrar yolları enfeksiyonlarında artış gözlemliyoruz”

“ANORMAL VAJİNAL AKINTI OLMASI DURUMUNDA DA DOKTOR KONTROLÜNÜ İHMAL ETMEYİN” 

Besen, özellikle yaz aylarında artan sıcaklar ve nemli ortamların mantar ve bakterilerin rahatlıkla üremesine neden olabileceğini vurgulayarak şu sözleri kullandı:

“Yaz aylarında hava ısısının ve nem oranının artması, havuz ve denize girerken hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi sonucunda kadınlarda vajinal ve idrar yolları enfeksiyonlarının görülme sıklığı artmaktadır. Havuzlarda bazen hijyenin yeterince sağlanamaması ve su deviniminin iyi olmaması nedeni ile bakteri, virüs ve mantar gibi hastalıklar bulaşabilir. Islak mayo ile bikiniyle kalmak kadınlar için önemli bir risk oluşturur. Vajinadaki doğal bakterilerin dengesinin korunması çok önemlidir. Laktobasil denilen bu faydalı bakteriler, zararlı mikropların ve mantarların üremesini engeller. Faydalı bakterilerin sayısı azaldığında veya vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda savunma da düşeceğinden sık vajinal enfeksiyonlar karşımıza çıkabilir. Hijyeninden emin olduğunuz havuz ve saunayı tercih edin. Her yüzme aktivitesi sonrası mutlaka mayonuzu değiştirin. Anormal vajinal akıntı olması durumunda da doktor kontrolünü ihmal etmeyin”

VAJİNAL FLORAYI BOZUP VAJİNAL ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR

Op. Dr. Besen, hormonal değişiklikler, sıcaklık nedeni ile genital bölgenin nemli ve havasız olması, adet kanaması veya sık cinsel ilişki, yaz aylarında ev dışında ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması, sık sık denize veya havuza girilmesi, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk, antibiyotik kullanımı, doğum kontrol ilaçları, kortizon gibi ilaçların kullanımı, diyabet hastalığı, anemi, tiroit problemleri, alkol ve sigara kullanımı, bazı kozmetik ürünlerin kullanımı, rahim içerisine yerleştirilen spiraller, genital bölgeye uygulanan ameliyatlar, vajinal florayı bozup vajinal enfeksiyonlara neden olabileceğinin belirtti.

Op. Dr. Besen, “Kadınlarda en sık rastlanılan vajinal akıntı nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Yapılan araştırmalarda yetişkin kadınların yüzde 75’inin yaşamlarının bir döneminde kandida vajiniti dediğimiz mantar enfeksiyonu problemi yaşadığı görülmüştür. Hastalıkta en sık belirti kaşıntıdır. Yaz aylarında ısı etkisi ile artan kaşıntı problemi geceleri daha sık yaşanabilir. Kaşınma sonucunda kızarıklık ve tahriş olabilir. Kaşıntıya ek olarak mantar enfeksiyonunun neden olduğu akıntı genellikle beyaz parçalar halinde süt kesiği görünümündedir. Bu belirtilerin yanı sıra ağrılı cinsel ilişki, vajina bölgesinde kötü koku ve dış genital bölgede özellikle idrar yapma sırasında yaşanan ağrı sıkça görülür. Vajinal akıntıda artış, kanlı akıntı, kokulu akıntı, Yeşil, kahverengi, sarı veya pembe kırmızı akıntı, Koyu, peynir kıvamında veya pıhtı gibi akıntı, karın ağrısı ve ateş, akıntı ile birlikte dış cinsel organlarda acı, kızarıklık, yanma ve kaşıntı varsa bu durumlarda daha ciddi sorunlar oluşmaması için mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir” diye konuştu.

İlgili Haberler