“İşyapma” endeksinde 3 adım ilerledik

“İşyapma” endeksinde 3 adım ilerledik
“İşyapma” endeksinde 3 adım ilerledik

Dünya Bankası’nın “İş Yapma” endeksine göre; Rusya, bir yılda 20 basamak birden ilerleyerek 112. sıradan 92. s

Dünya Bankası’nın “İş Yapma” endeksine göre; Rusya, bir yılda 20 basamak birden ilerleyerek 112. sıradan 92. sıraya yükseldi. Türkiye ise aynı listede 3 basamak ilerleyebildi, 69. oldu.
Libya, Myanmar ve Sudan’ın da ilk kez dahil olduğu 189 ülke için hazırlanan araştırmada, Türkiye; en çok 34. sıra ile yatırımların güvenliği açısından başarılı oldu. Türkiye; inşaat izinlerinde 148. sırada yer alırken, işe başlama zamanı açısından 93. Türkiye sınır ticaretinde 86 ve mülkiyetlerin kaydı açısından da 50. sırada.

 


Rusya: 20 adım
Raporun yazarlarına göre; Rusya, bir yıllık sürede ekonomisi en çok liberalleşen 10 ülke arasında 3. oldu. İlk sırada Ukrayna ve ikinci sırada ise Ruanda yer aldı. Rusya bir önceki yıl da 120. sıradan 112. sıraya ilerlemişti.
Dünya Bankası uzmanları Rusya’yı 5 alanda başarılı buldu: yeni iş kurma işlemlerinin kolaylaştırılması, inşaat projelerinin onaylama sürecinin basitleştirilmesi, mülkiyetlerin kaydının basitleştirilmesi ve elektrik bağlama işlemlerinin uluslararası standartlara çekilmesi.

 


Putin, talimat verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2012 başında hükümete talimat vererek küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere iş yapma ortamının iyileştirilmesini istemişti. Rusya; iş yapma endeksinde 2015’te 50 ve 2018’de de 20’nci sıraya yükselmeyi hedefliyor.
Rusya hükümeti iş ortamının iyileştirilmesi için 9 ayrı alanda yol haritası çıkarttı ve 520 tedbir geliştirdi. Bunların büyük çoğunluğunun 2013 sonunda uygulamaya geçmesi planlanıyor.

 


Afrikalılar sonlarda
Ancak; bir kısım uzmanlara göre, Rusya’nın “yol haritası” dışında iş ortamının iyileştirilmesi için daha başarılı işler ortaya koyması gerekiyor.
Singapur, Hong Kong, Yeni Zelanda, ABD, Danimarka, Malezya, Güney Kore, Gürcistan, Norveç ve İngiltere sırası ile ilk 10’u paylaşıyor. Güney Sudan, Libya, Orta Afrika ve Çad gibi Afrika ülkeleri ise listede son sırada.

 

10 yılda 130 milyar dolar yatırım aldık

Yatırım Danışma Konseyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bu hafta İstanbul’da toplanacak. Türkiye’nin son 10 yılda 130 milyar doları aşan doğrudan uluslararası yatırım alan bir ülke olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Biz gerek yerli, gerek uluslararası yatırımcılar için en uygun çalışma ortamını oluşturmak üzere çalışıyoruz.” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dünya Bankası İş Ortamı Raporu hakkında açıklamada bulundu. Zafer Çağlayan, “Bu yılki sıralamada 3 basamak yükseliş ile 69. olduk. Bizi mutlu edecek bir sırada değiliz, ama, bir önceki yıla göre yukarı çıkmamız sevindirici. Bu alanda yapılması gerekenleri birlikte belirliyoruz” dedi.

 

Türkiye uzun vadede cazip

 Yatırım bankası Goldman Sachs’ın yayınladığı Türkiye analizinde kısa vadede dalgalanmalar görüleceği, fakat, uzun vadede alternatifler sunduğuna değinildi.Türkiye’de tüketiciye dayalı sektörlerde uzun zamandan beri yükseliş kaydedildiği belirtilirken, aratan harcamalar ile şirketlerin varlıklarının arttığına dikkat çekildi. Kısa vadede sektörler bazından dalgalanma görülebileceği vurgulanırken, ekonomistlerin bu faizlerde bu yıl değişim beklemedikleri açıklandı, gelecek yıllar için bu ihtimalin gündeme gelebileceği kaydedildi. Bu süreçte 2014-2106 yılları arasından otomotiv sektöründe  yüzde 5’lik büyüme beklentisi dile getirildi. 2013 için ise sektör için yüzde 12 olan büyüme beklentisinde değişikliğe gidilmedi. Mayıs ile yüzde 15’e gelen sektörün cazip fırsatlar sunduğu belirtildi.