Kalp ve damar hastalıkları, dünya ve Türkiye’de önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Bu hastalıkların Türkiye'de görülme oranlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kötü beslenmenin de kalp sağlığını olumsuz etkilediği vurguladı.
“ÇALIŞMALAR BUNUN TAM TERSİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
Doymuş yağların kalp için zararlı olduğunu ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi, Kardiyolog bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Yıldırım, "Hindistancevizi yağı çok faydalıymış gibi sunuldu. Zayıflatıyor, şekeri kontrol altına alıyor, kalp damar sağlığına da iyi geliyor gibi söylemler olunca insanlar bu yağın tüketimini artırdı.Hindistancevizi yağını daha önce hiç kullanmayan insanlar bile, kahvesine, tatlısına eklemeye başladı.Ancak hindistancevizi yağının kalp damar sistemi üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar bunun tam tersi olduğunu gösterdi” dedi.
"ŞEKER ÜZERİNDE POZİTİF YÖNDE BİR ETKİSİ YOK"
Amerika’da yapılan çalışmaya dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, "Çalışmadahindistancevizi yağıyla analizler yer aldı. Bunların sonuçlarına görehindistancevizi yağının kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü artırdığı ortaya çıktı. LDL kolesterolün ne kadar zararlı olduğunu, kalp damar sistemini nasıl etkilediğini, damar tıkanıklığı, kalp krizine neden olabileceğini biliyoruz. Bizim bu yağdan kaçınmamız, tüketimini minimuma indirmemiz gerekir. Zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki söylemlerin aslında doğru olmadığını çalışmalar gösterdi. Şeker üzerinde de pozitif yönde bir etkisi yok. Bunları düşündüğümüzde, faydasından çok zararı olabilir” diye konuştu.
"DOYMUŞ YAĞ TÜKETİMİNİ KISITLAYIN"
Hindistan cevizi yağını sürekli kullanan kişilerde ileriki dönemlerde kalp damar hastalığı, damar tıkanıklığı, kolesterol birikmesine bağlı plakların görülme ihtimalinin arttığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: Hindistancevizi yağı aslında bir doymuş yağ. Biz hastalarımıza doymuş yağ tüketimini kısıtlamalarını öneriyoruz. Dolayısıyla bu yağın tüketimini de sınırlamaları gerekiyor. Kalp için sağlıklı olacak yağ, zeytinyağı. Bunun dışında fındık, badem, ceviz yağı da tüketilebilir. Hindistancevizi gibi yağların kısıtlamasını istiyoruz. Hindistancevizi yağını belkihaftada1 kere kahvenize koyup, keyif için tatlandırabilirsiniz ancak bunu yaparken faydasından çok zararının olduğunu düşünün.
yenicag-kardiyalog.jpgyenicag-kardiyalog1.jpgyenicag-kardiyalog2.jpgyenicag-kardiyalog3.jpg