Kan şekerini düzenleyen mucizevi besin. Tek tabağının bile müthiş faydası var

Kan şekerini düzenleyen mucizevi besin. Tek tabağının bile müthiş faydası var
Şeker hastalığına yakalanan insanların doğal olarak en fazla dikkat etmesi gereken konulardan biri olan besinlerle ilgili uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, şeker hastalarının düzenli beslenme yolu ile şekerlerini kontrol altına alabileceğini belirtiyor. İşte başta kan şekeri düzenleyici etkisi ile bilinen humus ve şekerini düzenlemeye yardımcı olan diğer besinler hakkında bilinmesi gerekenler...

Kan şekerini düzenleyen mucizevi besin. Tek tabağının bile müthiş faydası var

İnsanlar, genellikle şeker hastalığı tanısı konulduktan sonra beslenmelerine dikkat ederler. Ancak gerçekte işler öyle değil... Uzmanlar, şeker hastalığı tanısı konmadan önce beslenmelerine dikkat eden insanların, birçok hastalığı da otomatik olarak savdığı görüşünü dile getiriyor. 

Fakat, şeker hastalığına yakalandıktan sonra da kan şekerini düzenlemek için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan biri de şeker düzenleyici etkisi olan besinleri tüketmek. Bunlardan biri de humus. Humus, içerisinde bulundurduğu maddeler nedeniyle kan şekerini düşürücü etki yaratıyor. 

Uzmanlar, humusla birlikte bazı atıştırmalıkların da kan şekerini düzenlediğini belirtiyor. İşte o atıştırmalıklar hakkındaki tüm detaylar...

Çoğu insan öğün aralarında atıştırır ancak kişi diyabetliyse, kan şekeri düzeylerini olumsuz etkilemeyen atıştırmalıkları seçmekte zorlanabilir. Bu atıştırma önerilerinden beşi sizlerle...

 

1. Humus ve sebze çubukları

Bu atıştırmalık, çiğ, taze sebzeler ve nohut bazlı humustan oluşur. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, nohutun glisemik indekste (GI) düşük olduğunu belirtiyor. Glisemik indeks, gıdalardaki karbonhidrat sayısını sıfırdan 100''e kadar sıralar. Bir yiyeceğin sahip olduğu karbonhidrat sayısı ne kadar yüksekse, kişinin kan şekeri o kadar yükselir. Yüksek GI gıdalar, diyabetli kişilerde zararlı kan şekeri artışlarına neden olabilir.

Ek olarak, bazı araştırmalar nohut bazlı humusun şunları yapabileceğini göstermektedir:

  • Glisemik kontrolü iyileştirmek

  • Vücudun karbonhidratları emme etme hızını yavaşlatarak daha düşük glisemik yanıtlar

  • GI ( Glisemik İndeks )değeri daha yüksek olan yiyeceklerin etkilerini azaltmak

Bir kişi humusa ile birlikte için havuç, biber ve turp gibi sebzeleri kullanabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, C vitamini tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir. Çalışma ayrıca havuçların, sebzeleri kalori başına kaç besin sağladıklarına göre puanlayan Agrega Besin Yoğunluğu İndeksinde (ANDI) yüksek puan aldığını belirtiyor. Çiğ havuçlar GI''de çok düşüktür, bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olmayacakları anlamına gelir. 2015 tarihli bir makale, dolmalık biberin de C vitamini açısından zengin olduğunu belirtiyor. C vitamini konsantrasyonu, dolmalık biberin olgunlaşmasıyla birlikte artıyor. Kırmızı biber en olgun, yeşil ise en az olgun olanıdır. Bu, kırmızı dolmalık biberlerin daha yüksek miktarda C vitamini içerdiği anlamına gelir.

2. Tost üzerinde avokado

Bir kişi, sağlıklı bir atıştırmalık için avokadoyu tam tahıllı kraker veya tost üzerine yayabilir.

Püre haline getirilmiş yaklaşık 1 fincan avokado şunları içerir: 19,6 gram (g) karbonhidrat, 1.52 gr şeker, 15.4 gr lif, 33.7 gr yağ, ve sadece 4.89 gr doymuş yağ. Avokado, yüksek miktarda lif ve düşük miktarda şeker, karbonhidrat ve doymuş yağ içerir. Bunların hepsi şeker hastaları için faydalıdır.

3. Elma dilimleri ve badem ezmesi

Elmalar, tip 2 diyabet hastaları için yararlı olan GI''de düşüktür. Yüksek GI değerine sahip meyveler kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Badem ezmesi, fıstık ezmesinden daha fazla diyet lifi içerir. Yaklaşık 16 gr badem yağı 1,65 gr içerirken aynı miktarda fıstık ezmesi 0.768 gr içerir. Badem ezmesi ayrıca fıstık ezmesinden daha az karbonhidrat ve şeker içerir.

4. Badem

18 gramlık bir badem porsiyonu şunları içerir: 104 kalori, 3.88 g karbonhidrat, 2.25 gr lif, 48.4 g kalsiyum, 0.783 g şeker, ve3.81 g protein. Daha eski bir 2010 çalışması, badem yemenin insülin seviyelerini düşürebileceğini belirtti. Daha yeni bir 2017 çalışması, günlük badem tüketmenin kan şekeri seviyelerini kontrol etme üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini buldu. Bununla birlikte, kuru yemişler yüksek miktarda kalori içerebilir. Bir kişi diyabet yönetim planının bir parçası olarak kilo veriyorsa, günde kaç tane badem yediği konusunda dikkatli olmalıdır.

5. Peynirli ve tam tahıllı krakerler

Peynir düşük miktarda karbonhidrat içerir. Örneğin, Cheddar peyniri 9 gr’da 0,22 gr içerir. Bu, GI ölçeğinde düşük olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak peynir, bir kişinin kan şekeri seviyesinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olmamalıdır. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, peynir gibi süt ürünleri, D vitamini içerdiği için bir kişinin insülin direncini de azaltabilir. Çalışma, D vitamininin şunları yapabileceğini belirtiyor:

  • insülin direncine dahil olan genleri yavaşlatır

  • insülin reseptörü ekspresyonunu geliştirmek

  • insülin duyarlılığını artırmak

  • insülin sekresyonu (salgılama) üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir

Başka bir 2020 çalışmasına göre, yüksek miktarda lif içeren diyetler, diyabetin yönetiminde önemlidir. Çalışma, diyabetli bir kişinin günde 35 gr diyet lifi tüketmesi gerektiğini belirtiyor. Bunu yapmanın pratik bir yolu, rafine tahıl ürünleri yerine tam tahıllı yiyecekler tüketmektir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

  • Kızarmış yiyecekler

  • Doymuş yağ veya trans yağ oranı yüksek yiyecekler

  • Yüksek tuzlu yiyecek

  • Hamur işleri gibi unlu mamuller

  • Şeker

  • Dondurma

  • Soda, meyve suyu ve enerji içecekleri gibi ilave şeker içeren içecekler

 

İlgili Haberler