Kandilli İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğünü açıkladı

Kandilli İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğünü açıkladı
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi’nde bir depremin yaşanacağını ve bunun büyüklüğünü açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde toplantı yapıldı.

Toplantıda Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özener, beklenen İstanbul Depremi hakkında da bilgiler aktardı.

Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluğun olduğunu söyleyen Özener, “Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Dolayısıyla kimi hocamıza göre bu deprem çok yakın belki 1-2 yıl içinde olacak, kimine göre 30 yıl daha olmayabilir, kimine göre de 50 yıl olmayabilir. Ama şunu biliyoruz ki burada bir deprem olacak, biz daha çok, ne zaman olacağına değil biz ne kadar hazırız ona bakmamız lazım" dedi.

Marmara depremi hakkında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Haluk Özener, "Kuzey Anadolu fayı, Erzincan'da 1939'da kırılmaya başlayarak depremler batıya doğru göç ediyor. En son 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri var ve bunlar da Hersek deltasına kadar kırıldığı bilim insanları tarafından ifade ediliyor. “ dedi.

kandilli-rasathanesi-muduru-prof-dr-ozener-bu-cografyada-7039nin-uzerinde-bir-deprem-yasayacagimiz-acik-6407-dhaphoto1-1.jpg
“YARIN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIR OLUN”

Özener, "Marmara'da 250 yıllık periyotlardan bahsediliyor. Artı, eksi 25-30 yıl farklar veren bilimsel çalışmalar var. Baktığınız zaman aslında bu Marmara depremi çok çok uzakta değil. Yani önümüzde bir 100 yıl daha yok. Belki 10 saniye sonra da bu depremle karşılaşabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir. Bunu zamana bağlamanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bunu bilim insanları bizler tartışalım ama vatandaş, sizler lütfen bunu tartışmayın. Yarın deprem olacakmış gibi psikolojinizi bozmayın ama olabildiğince hazır olun" açıklamasını yaptı.

kandilli-rasathanesi-muduru-prof-dr-ozener-bu-cografyada-7039nin-uzerinde-bir-deprem-yasayacagimiz-acik-6407-dhaphoto2.jpg

deprem-logo-2-24.webp

İlgili Haberler