Binlerce hesap ile ilgili yeni gelişme: Twitter, kapatılma gerekçelerini tek tek açıkladı

Binlerce hesap ile ilgili yeni gelişme: Twitter, kapatılma gerekçelerini tek tek açıkladı
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı, manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattı. Şirket, hesapların kapatılma nedenleri ile ilgili hazırlanan raporu açıkladı.

Twitter, bu hesapların Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Bu alanda Twitter'la birlikte çalışan Stanford İnternet Gözlemevi (SIO), Türkiye'deki hesaplarla ilgili bir rapor hazırladı.

SIO hazırladığı raporun tümünü internet sitesinde yayımladı. 

BENZERLİKLERİ NELER? 

Rapora göre, Twitter'ın kapattığı 7 bin 340 hesap, 9 Haziran 2008 ila 18 Ocak 2020 arasında oluşturulmuş.

Hesaplardan 60'ı 100 binden fazla izleyiciye sahip.

Birçok hesabın ise kullanıcı sayısı fazla değil. 4 bin 534 hesap 500'den az kullanıcıya sahip.

Tüm hesapların ortalama izleyici sayısı 4 bin 274.

Kapatılan hesaplardan yapılan toplam paylaşım sayısı ise 37 milyon.

Raporun girişinde, "Twitter'daki Türk vatandaşlarını hedef alan ve iktidar partisinin içeriğini yayan dezenformasyon kampanyasının bir ilk olmadığı, 2013 yazındaki hükümet karşıtı gösterilerin ardından AKP'nin, sosyal medya faaliyetleri için 6000 kişiyi işe aldığı ve bu gruba AK troller dendiği" belirtiliyor. 

"SAHTE HESAPLAR VAR" 

Rapora göre kapatılan hesapların arasında AKP yanlısı retweet halkaları önemli bir yer tutuyor.

Bu halkalar dahilindeki hesapların aynı içerikleri retweet ettikleri, aynı sahte izleyici toplama taktiklerine başvurdukları ve sosyal medya etiketlerini yaygınlaştırmak için birlikte çalıştıkları belirtiliyor.

Bu retweet halkalarının genelde siyasi isimler kullandığı aktarılıyor. Bazı hesaplarda AK sözcüğü kullanılmış. AK Davam ve AK Hilal, bu halkalara örnek olarak gösteriliyor.

Hesaplar arasında, benzer isimlerle oluşturulmuş çok sayıda sahte kimliğe rastlandığı da aktarılıyor.

Bunun yanında, bu faaliyetler için, hükümet karşıtı gruplara ait olup bilgisayar korsanları tarafından hedef alınan hesapların da kullanıldığı aktarılıyor.

Ele geçirilmelerinin ardından bu hesapların AKP'ye destek mesajları için kullanıldığı belirtiliyor. 

"CHP'Yİ HEDEF ALIYOR"  

Raporda bu hesaplardan atılan tweetlerin sadece AKP'yi desteklemek için kullanılmadığı, aynı zamanda muhalefet partilerini hedef aldığı kaydedildi. 

CHP'yle ilgili ise #ŞeddeliFaşistCHP ve #CHPyeRağmenDireniyoruz etiketleri örnek verilmiş. 

Rapora göre CHP'yi 

eleştiren mesajların çoğu, sahte hesap gibi görünen hesaplardan oluşan bir gruptan oluşuyor. Bu gruptaki hesaplar 28 Ekim 2014'te oluşturulmuş.

Bu hesaplarda büyük harfle yazılmış isimler bulunuyor ve hiçbirinde profil açıklaması yer almıyor.

Raporda, "bu gruptaki hesapların sık sık eski Ankara belediye başkanı Melih Gökçek ve oğlu Osman Gökçek'i destekleyen mesajlar paylaştıkları da" belirtiliyor.

Öte yandan hesapların kapatılması hakkında konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi Gençlik Kolları Tanıtım ve Medya Başkanı, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, "Bizim böyle bir ilişkimiz yok. AK Parti Gençlik Kolları'nın yaptığı çalışmalar organiktir. Biz yaptığımız çalışmaları teşkilatlara, 'Arkadaşlar paylaşalım, destek olalım' gibi yolluyoruz ve bu doğal bir şekilde, doğal haliyle yayılıyor. Bunun dışında hiçbir yöntemimiz yok." dedi.