Osmangazi Elektrik’e el konuldu

Osmangazi Elektrik’e el konuldu
Osmangazi Elektrik’e el konuldu

Osmangazi Elektrik’e, TETAŞ’a toplam 145 milyon lira borcurndan dolayı el konuldu. Osmangazi Dağıtım Bölgesi; Afyon

Osmangazi Elektrik’e, TETAŞ’a toplam 145 milyon lira borcurndan dolayı el konuldu.  Osmangazi Dağıtım Bölgesi; Afyon, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Uşak illerine elektrik veriyor. Haziran 2010’da 485 milyon lira bedelle ETİ Gümüş AŞ’ye (Yıldızlar SSS Holding) devredilerek özelleştirilen şirkete; TEDAŞ’dan 3, TETAŞ’tan 2 ve dışarıdan 1 olmak üzere 6 yönetici üye atandı. Elektrik Piyasası Kanunu (EPK), elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik parası dahil yasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesini emrediyor. Aksi halde kanun gereği, ilgili şirkete yönetici tayin etmekten lisans iptaline kadar cezai müeyyide söz konusu. Bu arada, Akbank, şirketlerin yönetimine el koyması ile ilgili bir açıklamada bulundu. Akbank, bu işlemle ilgili gruba özelleştirme sırasında kullandırdığı kredilerin bugüne kadar olan geri ödemesinde herhangi bir aksamanın olmadığını bildirdi.  Kredinin teminat yapısının da güçlü olduğu kaydedilen açıklamada, “EPDK’nın yönetime el koymasının Bankamız riskine olumsuz bir etkisi olmayacağı beklenmektedir” denildi.

 


Hisseleri düştü

 


Borsa İstanbul’da işlem gören Akbank ve Halkbank hisselerinin fiyatı, kararın ardından yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. Yıldızlar SSS Holding’in iştiraki olan şirketlere ve gruba kullandırdığı kredilerle daha önce gündeme gelen Halkbank ve Akbank hisseleri; güne düşüşle başladı ve ilk seansı yüzde 2’nin üzerinde değer kaybıyla tamamladı. Akbank ilk seansı yüzde 2,43 oranında düşüşle 7,22 liradan tamamlarken, Halkbank hisselerinin ilk seanstaki değer kaybı ise yüzde 2,05 oldu. Halkbank, el konulan şirket ile ilgili haber üzerine 19 Temmuz tarihinde bir açıklama yayınlayarak, “Halkbank’ta batık paniği” başlığı ile yer alan haberin gerçeği yansıtmadığını bildirmişti. Banka, firmadan kredi alacaklarının vadelerinde tahsil edildiğini kaydetmişti.

 


Peşin vermişlerdi

 


OEDAŞ’ın yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satışı yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri, 6 Kasım 2009’da başlamıştı. Osmangazi Elektrik’in özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi; 485 milyon dolarla Yıldızlar SSS Holding şirketi vermişti. Firma ihale bedelini peşin olarak idareye yatırmıştı.