Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Kars-Ardahan seçimi...

Doğu sınırlarımızın stratejik illeri Kars-Ardahan ve Iğdır'da 31 Mart seçimleri son derece önemli. Terör örgütünün yoğun baskıları ile bu bölgede belediye seçimlerindeki adaylar ön plana çıkıyor. Seçim barajı ittifaklarla yüzde 51'e çıkınca durum daha farklı hale geliyor.

Cumhur İttifakı'nda bu bölgede MHP çırak çıkınca belediyeleri HDP'ye bırakmamak için Millet İttifakı'ndan beklentiler yoğunlaştı.

Dilerseniz önce Kars'taki son seçim sonuçlarını paylaşalım:

Kars-2018

AKP- 37.9 - 55.906

HDP- 31.9 - 47.050

CHP- 14.3 - 21.131

İYİ- 7.4 - 10.662

Diğer- 1.3 - 1.868

Ardahan'da ise durum şöyle:

Ardahan-2018

AKP- 37.1 - 21.702

CHP- 25.9 - 15.115

HDP- 23.4 - 13.661

MHP- 6.8 - 3.956

İYİ- 5.1 - 2.994

Diğer- 1.7 - 997

Bu iki ilimiz CHP-İYİ Parti güç birliğinin dışında tutulunca her iki parti kendi adaylarını ilan etti. Ancak bu kentlerde endişe çoğaldı. Eğer iş birliği yapılmaz ise Kars HDP'ye geçebilir. Ardahan ise AKP'de kalır. Adaylar dahil her iki şehrin kanaat önderleri ile telefonda konuştum. Parti genel merkezlerinin güç birliği konusunda anlaşmaları durumunda adaylarını karşılıklı çekebileceklerini ifade ediyorlar. Ardahan'da CHP'nin yıllarca ciddi potansiyeli var ve milletvekili çıkarıyor. Yapılacak anlaşma ile Ardahan Belediyesini CHP alabilir. Burada kilit milliyetçi-ülkücü oylar da İYİ Parti-MHP oylarının CHP'ye akışı ile CHP sonuç alacaktır. Hesap ortadadır.

Kars'a gelince, geçtiğimiz belediye seçimlerinde Kars'ı az farkla MHP kazanmıştı. Ancak Cumhur İttifakı'nın dışında kaldı. Lafa gelince "Beka sorunu" var deniyor ama Doğu sınırlarımızın bekasını düşünen yok. Kars'ta seçim sonucunu belirleyen yine milliyetçi-ülkücü oylar. CHP'nin yalnız başına belediye seçimlerini kazanması neredeyse imkânsız. Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener karşılıklı fedakârlıklarla bazı illerde adaylarını geri çektiler. Aynı şekilde Kars ve Ardahan'ı masaya yatırıp uzlaşmaya vararak karşılıklı aday çekme ile Türkiye'nin sınırlarını koruma adına tarihi bir görev yerine getirebilirler.

***

Ankara'dan bakınca buraların manzarasını görmek zor. Kars ve Ardahan'da bazı siyasiler başkentte buralar için yoğun kulisler yaparak şahsi hesaplarını yapabilir. Fakat Kars ve Ardahan'da yaşamak zor. Tavsiyem her iki parti birer heyet oluşturarak bu kentlerde inceleme yapsınlar. Hazır gitmişken Iğdır ve Ağrı'yı da incelesinler... HDP belediyelerinin belediye başkanlarının çoğu görevden alındı. Yerlerine vali ve kaymakamlar kayyum olarak atandı. Örgütün feodal baskısı ile HDP'ye oy vermek zorunda kalan seçmenler de son derece endişeli. Siyasi kimlikten ziyade şahsi kimlik arayışı başlamış durumda. Yerel seçimlerde aday faktörü ön plana çıktığına göre AKP ve HDP seçmeninden de oy alabilecek adayları ön plana çıkarmak şart...

CHP ve İYİ Parti adayları için söylenecek söz yok. Sonuçta partilerini temsil edecekler. Fakat o kentlerde yaşıyorlar. Geleceğe dair ciddi endişeleri var. Sonuç alabilmek için güç birliğinden yanalar. Öyle uzun pazarlıklara falan gerek yok. CHP ve İYİ Parti heyetleri buraları bir saatlik çalışma ile çözebilir. Bizden hatırlatması. Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'ya selamlar...

 

Yazarın Diğer Yazıları