Kastamonu Ebru HES barajı nerede? Berke Elektrik Üretim AŞ kimin?

Kastamonu Ebru HES barajı nerede? Berke Elektrik Üretim AŞ kimin?
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketi sonrasında vatandaşlar Kastamonu Ebru HES barajı nerede sorusuna yanıt arandı. Son gelen bilgiler doğrultusunda ise Ezine Çayı üzerinde HES için durdurma kararı alındı. Berke Elektrik Üretim AŞ kimin?

Kastamonu’da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 48 oldu. Daha fazla can kaybı yaşanmaması adına tahliye çalışmalarına hız verilirken kayıp durumdaki vatandaşların aranmasına da devam edilmekte.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinin tamamına yakınını yutan ve 50’ye yakın vatandaşın ölümüne neden olan sel felaketinin bilançosu her geçen dakika daha da artıyor.Sosyal medyada son yayınlanan iddialarda Bozkurt’taki HES barajının kapaklarının patladığı ve bu nedenle ilçenin sular altında kaldığı belirtildi.

Bu haberlerin hemen sonrasında HES barajı patladığına dair iddialara ilişkin olarak Kastamonu Valiliği’nden yapılan açıklamada, "Bozkurt ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle ilçedeki HES''in patladığı yönünde sosyal medyada birtakım yanlış bilgiler yer almaktadır. Bu haber doğru olmayıp aşırı yağışa bağlı şu taşkınları yaşanmakta ve tüm birimlerimizle müdahale etmektedir." denildi.

Bozkurt ilçesinde hangi HES’ler vardır?

1130 metre rakımda Devrekani üzerinde doğup Kastamonu şehirlerini geçerek Karadeniz''ne dökülen Ezine Çayı üzerinde 2 adet baraj ve HES bulunmaktadır. Toplam 37 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye''deki HES''lerden üretilen elektriğin yüzde 0,052 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,015 oranı karşılanır. Ezine Çayı üzerinde bulunan baraj ve HES’ler ise Aybige HES Kastamonu ile Ebru HES’tir.

Patladığı iddia edilen HES Ebru HES''tir. Ebru Regülatörü ve HES Kastamonu''nun Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı üzerinde yer almaktadır. Tesla Enerji bağlı ortağı olan Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen santral 30,62 MWe kurulu gücü ile Türkiye''nin 375. Kastamonu''nun ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye''nin 156. büyük Hidroelektrik Santrali''dir.

Berke Elektrik Üretim sahibi kimdir?

Kastamonu''da bulunan Berke HES; 9,38 MWe kurulu gücü ile ortalama 3.849 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar. 

Berke HES Kastamonu''nun Cide ilçesi Kuşçu Mahallesi mevkiinde, Aydos Çayı üzerindedir. Elbi Enerji bağlı ortağı olan Eser Enerji Üretim A.Ş. tarafından işletilen santral 9,38 MWe kurulu gücü ile Türkiye''nin 830. Kastamonu''nun ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye''nin 366. büyük Hidroelektrik Santrali''dir. Berke HES ortalama 13.980.276 kilovatsaat elektrik üretimi ile 3.849 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Berke HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 4.680 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

İlgili Haberler