Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci kendisini hukuk fakültesine neden dekan olarak atadığını açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci kendisini hukuk fakültesine neden dekan olarak atadığını açıkladı
Kendisini hukuk fakültesine dekan olarak atayan ve tepki çeken Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, yaptığı açıklamada bu görevde uzun süre kalmak istemediğini açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, fakülte dekanı Selami Kuran''ın istifası sonra kendisini hukuk fakültesine dekan vekili olarak atamış ve tepki çekmişti.

Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan İnci, hukuk fakültesinin kurucu dekanı Selami Kuran''ın sağlık sorunları nedeniyle, kendi isteğiyle istifa ettiğini belirterek "Hukuk fakültesi bu şekilde dekansız kalamazdı" dedi.

"ATAMAYI YÖK YAPIYOR"

"Türkiye''deki akademi yönetiminde, dekanı, vekaleten ya da asaleten rektör atayamıyor, görevlendirme Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından yapılır" açıklamasında bulunan İnci, "Dekan atamaları YÖK Genel Kurulundan geçiyor. Öncelikle üniversite üç aday belirleyip YÖK''e bildiriyor. YÖK''te yapılan değerlendirmelerin ardından isimler YÖK Genel Kuruluna geliyor. Genel Kurul da kısa sürelerde toplanmıyor. Hukuk fakültesi bu şekilde dekansız kalamazdı. Bu yüzden YÖK Başkanlığı vekaleten bir görevlendirme yaptı. Ben başından beri hukuk fakültesinin her şeyiyle ilgilenmiş yönetim kurulu üyesi ve üniversitenin rektörü olduğum için bu görevlendirme yapıldı. Bu idari bir görevdir. Örneğin bir derse karar vermek istediğinizde hocalarınıza, ekibinize, üniversitenin diğer kurullarına danışarak karar alıyorsunuz." ifadesini kullandı.

"EN KISA SÜREDE ATAMA YAPMAK İSTİYORUZ"

Hukuk fakültesi dekanlığına asaleten atamayı, mümkün olan en kısa sürede yapmak istediklerini dile getiren İnci, Boğaziçi Üniversitesinin atama-yükseltme kriterlerini karşılayan, var olan akademik kadrodan aşağıda olmayacak bir dekanın atanması gerektiğini vurguladı.

Boğaziçi''nin kendine has akademik gelenekleri ve özgünlüğü bulunduğunu aktaran İnci, şunları aktardı:

“Hukuk fakültesinin de buna entegre olması gerekiyor. Bunu, buranın müktesebatına vakıf olan ve geçmişi olan birileriyle yapmak en kolayıdır. O açıdan üniversitenin rektörü olmam, yaklaşık 30 yıllık hocası olmam, akademik gelenek ve göreneklere sahip olmam, bu entegrasyonu aslında daha fazla kolaylaştıracaktır. Açıkçası fazla da kalmak istemem çünkü rektörlük görevim var. Temennim en kısa sürede uygun bir arkadaşımızın görevlendirilmesi.”

İlgili Haberler