Bülent Ecevit Joe Biden’i ABD’de böyle perişan etmişti

Bülent Ecevit Joe Biden’i ABD’de böyle perişan etmişti
ABD Başkanı Joe Biden’in Global Demokrasi Zirvesi'ne Türkiye’yi davet etmemesinin ardından diplomatik ilişkiler tartışma konusu olurken merhum Başbakan Bülent Ecevit’in yıllar önce Biden’e verdiği ayar tekrar gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki gergin diplomatik ilişkin Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyor.

Görüşme polemiğinin ardından Roma’da gerçekleştirilen görüşme yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Tartışmalar devam ederken merhum Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in ABD’de Joe Biden’e verdiği Kıbrıs ayarı sosyal medyada gündem oldu.

Gazeteci Aydın Baylan, 30 Eylül 1999’da ABD’ye giden Ecevit ve Cem’in Biden ile yaşadığı diyaloğu hatırlattı.

Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Senato''yu ziyaretleri esnasında ABD''li bir senatöre Kıbrıs konusunda unutamayacağı bir ders vermişti.

Kıbrıs''la ilgili ısrarlı sorularıyla Türk heyetinin canını sıkan ve üstü kapalı olarak şantaj yapan o dönem Demokrat Parti Senatörlüğü görevinde bulunan Joseph Biden''e Başbakan Ecevit, ‘‘Kıbrıs meselesi 1974''te bitmiştir. Bunu son kez söylüyorum. Bilmem anlatabildim mi’’ diye sert çıkmış, Biden fotoğraf karesine dahi alınmamıştı.

İşte Biden''in geri planda bırakıldığı o fotoğraf karesi:

BİDEN''İ PERİŞAN ETTİLER

Biden''in, ‘‘Siz ABD''ye muhtaçsınız ancak ABD''nin Türkiye''ye ihtiyacı yok. Kredi ihtiyacınızın da olduğunu biliyorum. Kıbrıs sorununu çözün, istenenleri yerine getirin, size yardımcı olalım. Aksi takdirde hiçbir yere varamazsınız’’ şeklindeki sözleri biranda salonda buz gibi bir hava estirdi. Bunun üzerine Başbakan Ecevit, büyük bir nezaketle ABD''li senatöre Türk politikasını ve Ankara''nın haklılığını anlattı. Biden, Ecevit''in konuşmasına aldırmayarak tekrar söz aldı ve bu kez de, ‘‘Denktaş''ın inadından vazgeçmesini sağlayın. Sorunu yaratan odur. Siz Kıbrıs meselesi çözüldü mü diyorsunuz?’’ diye sordu.

"KİMSEYE AVUÇ AÇMAYA GELMEDİK"

Senatör Biden''in tansiyonu iyice yükseltmesi üzerine bu kez Dışişleri Bakanı İsmail Cem söz alarak, son dönemde gerçekleştirdiği en sert konuşmalardan birini yaptı ve şunları söyledi: ‘‘Hiçbir yere varamazsak varamayız. Biz buraya kimseye avuç açmaya gelmedik. Taviz verelim bir şey koparalım peşinde değiliz. ABD ve Türkiye iki yakın müttefiktir. Ancak hassasiyetimiz olan konuları maksatlı olarak başka yönlere çekmek kabul edilemez. Şunu iyi bilin ki senatör, Kıbrıs''ta iki ayrı devlet vardır. Hiçbir dış baskı bizim sesimizi ve görüşümüzü değiştiremez. Kıbrıs meselesi 1974''te sona ermiştir, akan kan durmuştur.’’ Cem''in bu sert cevabından sonra salonda tüm gözlerin üzerine çevrildiği Senatör Biden Rum tarafının bir sözcüsü gibi tekrar söz alıp aynı görüşlerini tekrarladı.

"SON KEZ SÖYLÜYORUM KIBRIS 1974''TE BİTMİŞTİR"

Toplantının son ermesi sonrasında Türk heyeti dışarı çıkarken, bu kez Biden yanına ABD''de Rum lobisinin en önemli isimlerinden Yunan asıllı Demokrat Senatör Paul Sarbanes''i alarak Başbakan Ecevit''in yanına gitti. Biden bir kez daha ‘‘Sayın Başbakan, Kıbrıs meselesi çözüldü mü demek istiyorsunuz? Ben bunu çok iyi anlayamadım’’ deyince, Başbakan ABD''li senatöre dönerek sert bir ses tonuyla şu cevabı verdi: ‘‘Evet sayın Senatör. Siz de çok iyi anladınız. Kıbrıs meselesi 1974''te bitmiştir. Bunu size tekrar ve son kez söylüyorum. Bilmem anlatabildim mi?’’

"AĞZINIZA SAĞLIK"

Senato''daki gergin görüşmenin ardından Blair House''de dinlenmeye çekilen Türk heyetinde, Başbakan Ecevit ile Dışişleri Bakanı Cem arasında ilginç bir diyalog geçti. Cem, Ecevit''e, ‘‘Efendim umarım sizin yanınızda yapmış olduğum bu sert konuşmadan rahatsızlık duymamışsınızdır’’ dedi. Başbakan Ecevit''te bunun üzerine Cem''e ‘‘Hayır, hayır. Çok iyi yanıt verdiniz. Ağzınıza sağlık’’ diye cevap verdi.

SICAK KARŞILAMA

Rum lobilerine çalışan Demokrat Parti Senatörü Joseph Biden’e inat, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jesse Helms, Başbakan Bülent Ecevit''le birlikte Kongre''ye gelen Rahşan Ecevit''i çok sıcak bir şekilde karşıladı. Rahşan Hanım''la tokalaşan Senatör Jesse Helms, Türk heyetiyle büyük bir içtenlikle sohbet etti.

İlgili Haberler