Kıbrıs’ta “nüfus dengesi” oyunu

Kıbrıs’ta “nüfus dengesi” oyunu
Ada’da kurulması planlanan yeni federal cumhuriyette 4 Rum’a, 1 Türk eşitliği aranacak

Kıbrıs’ta nüfus dengesi oyunu

Rum medyası, muhtemel bir birleşme sonrasında Ada’ya yerleşmek isteyen kişiler için konuşulan nüfus dengesinin KKTC vatandaşlarına da uygulanacağını ileri sürdü. Türk tarafının yalanladığı habere göre, Ada’da 734 bin Rum, 183 bin Türk kalacak ve on binlerce vatandaşlık iptal edilecek. 

 

Kıbrıs’ta “nüfus dengesi” oyunu

Olası çözümden sonra  “4 Rum 1 Türk” nüfus dengesinin KKTC vatandaşlarında aranması halinde on binlerce Türk vatandaşlıktan atılacak.

KKTC’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüm için ödün vereceğini ima etmesi ve yumuşak tutum sergilemeye başlaması, Rum kesiminin iştahını artırdı. Rumlar, şimdi de “nüfus dengesi” şartını ısıtmaya başladı. Hürriyetin haberine göre, Kıbrıs’ta çözümden sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, AB üyesi Yunanistan vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olması için konuşulan, “4 Rum 1 Türk” eşitliğinin, KKTC’de mevcut vatandaşlıklarda da uygulanacağı iddiası Ada’yı karıştırdı. Rum medyası, muhtemel bir çözüm sonrasında Ada’ya yerleşip vatandaş olmak isteyecek Türkiye ve Yunanistan vatandaşları için konuşulan, “4 Rum 1 Türk” nüfus dengesinin, mevcut KKTC vatandaşlarında da aranacağını ileri sürdü. Rumların mevcut nüfus verilerine göre yaptığı hesaba göre, Ada’da 734 bin Rum, 183 bin Türk kalacak ve 280 bin nüfuslu KKTC’de on binlerce vatandaşlık iptal edilecek. KKTC yönetimi özellikle KKTC kimliği taşıyan Türkiye kökenlilere, çarpıtma haberlere inanmama çağrısı yaptı ve tüm vatandaşların yeni kurulacak devlette yer alacağını duyurdu. KKTC’yi karıştıran vatandaşlık ve bireysel mülkiyetle ilgili haberi Rum Politis gazetesi yayınladı. Gazete, “Yüzde 80 Rum, yüzde 20 Türk” manşetiyle verdiği haberde, tarafların anlaşmaya yaklaştığını ve yeni federal cumhuriyette “4 Rum 1 Türk” eşitliği arandığını yazdı. Gazete ayrıca, “Vatandaş olmayanın mülkiyet hakkı da olmayacak” kuralının uygulanacağını, bireysel mülkiyette ise, mevcut kullanıcı ve Rum eski mülk sahibini belirleyecek 24 maddelik kriterlerin belirlendiğini öne sürdü.

Garantörlük istenmiyor

Türkiye’nin garantörlüğü de istenmiyor. Gazete, bu konuda da yeni formüller arandığını yazdı. KKTC müzakere heyetine yakın yetkililere göre, Rumların iddiaları müzakere masasındaki gerçekleri yansıtmıyor, pazarlıklarda görüşülenler tam aksi yönde.